Het geheim van Whitecliff ontrafeld

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Het lang leegstaande landgoed Whitecliff dat tot de familie Shine behoort, is het doel van bezichtiging door makelaar Claudine Armstrong. Het huis is een bron van veel spookverhalen in het dorpje aan de kust van North Country Dublin, maar daar laat ze zich niet door weerhouden. Maar al gauw heeft Whitecliff meer vat op Claudine dan dat ze ooit zou kunnen vermoeden. Helemaal als zij ontdekt dat haar moeder, die overleden is tijdens haar geboorte, daar ook is geweest. Gezien de oude foto die ze van haar heeft, gemaakt blijkt te zijn bij de eens statige schouw in het pand.

Ze bijt zich vast in het idee Whitecliff zélf te kopen met haar man en gaat op onderzoek uit naar de eigenaresse van het pand. Ze probeert de inmiddels bejaarde Violet Shine over te halen het landgoed te verkopen, maar krijgt meer dan waar ze voor kwam. Langzaamaan ontrafelt zich de geschiedenis, de vergane glorie en teloorgang van Whitecliff. Een drama met verstrekkende gevolgen voor het verleden, het heden en in de toekomst dat zijn weerga niet kent voor alle betrokkenen.

Hoewel het boek langzaam op gang komt, word je snel meegesleept in de romantiek van de jeugd van Violet Shine. Verwarrend is wel dat het boek zich grotendeels afspeelt in die tijd maar af en toe een hoofdstuk naar het heden verspringt waar weer andere problemen het verhaal bepalen. Dit vertroebelt een beetje de essentie van het schitterende verhaal. Gelukkig wordt het verleden met het heden op een prachtige manier met elkaar verweven naar een sereen einde. Helaas komen al deze 'toevalligheden' niet helemaal geloofwaardig over in deze roman. Desalniettemin vind ik het wel een prachtig boek dat je zeker gelezen moet hebben.

Afbeelding verwijderd door redactie
Deidre Purcell
Het geheim van Whitecliff
399 bladzijden
Uitgeverij: Sijthoff
ISBN: 9024560594
Adviesprijs: 18,95 euro