The Nexus

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Misschien heb je vroeger wel eens iets over hem gehoord. Black Jack alias Jack van der Holst, maar beter bekend als 'The Nexus', 'El-lobo', 'de papa der papa's' of 'de Octopus'. Hij was één van de grootste gangsters binnen een gigantische maffiaorganisatie. Het begon allemaal klein, maar hij is medeverantwoordelijk voor de opkomst van de hasjhandel in Nederland. Justitie wil de details stilhouden, maar Van der Holst vertelt het ware verhaal vanuit zijn cel. Vooraf heeft hij wel even gecheckt wat hij wel en niet kan schrijven. Alles wat ouder is dan twintig jaar mag hij van zijn advocaat schrijven. Justitie kan hem daar niet meer voor verantwoordelijk stellen. "Daar vertrouw ik voor honderd procent op, ook al weet je het nooit met Justitie tegenwoordig", schrijft hij hier zelf over.

In The Nexus leren we de jonge gangster goed kennen. Jack is een echte playboy. Al op jonge leeftijd heeft hij een aantal kids bij verschillende vrouwen. Het woord 'trouw' staat niet in zijn woordenboek. Hij leeft van dag tot dag en houdt gewoon van de vrouwtjes. Het begint allemaal heel klein. Als vrachtwagenchauffeur smokkelt hij sterke drank vanuit Nederland naar Zweden. Daarna komt hij als huursoldaat in Libanon in aanraking met hasj. Hij bouwt er goede relaties op en begint ook hasj mee te nemen tijdens zijn ritten. Het is een gouden handel, maar in december 1966 gaat het mis. Hij wordt opgepakt en een jaar later vrijgelaten.

Daar begint het verhaal van 'Black Jack' pas echt. Hij start zijn eigen transportbedrijf en rijdt voor verschillende bedrijven met z'n zandwagen. Hij stopt nooit, zelfs niet voor stoplichten. Op die manier verzet hij veel meer werk dan zijn concurrenten. En zo gaat het verder. Er gaan weer handeltjes mee in de vrachtwagen en al snel zit hij zo in de handel dat hij zelf niet eens hoeft te rijden. Hij is de baas die al het geld opstrijkt en goed verdeelt over zijn personeel. Hij verdient toch klauwen aan die handel. Sigaretten, hasj, cocaïne, lamborghini's - alles wat duistere figuren nodig hebben, kan hij regelen. Dat doet hij binnen een heel groot netwerk.

Ik vind het echt indrukwekkend om te lezen hoeveel panden deze man bezit. Er gaat zoveel geld om in deze wereld. Als er iemand niet gehoorzaamt, is hij zo uit de weg geruimd. Het gaat allemaal zo snel. Je hebt ook geen tijd om lang na te denken, want voor je het weet staat de politie op je stoep. Jack is niet alleen in Nederland actief. Hij heeft ook z'n contacten in Duitsland, Italië en op de Emiraten. Tijdens het lezen van dit boek wordt me duidelijk dat dit echt geen kleine jongen is. Hij behoort tot een gigantische maffiaorganisatie.

Een literair hoogstandje moet je niet verwachten, maar het is wel een mooie blik achter de schermen van een topcrimineel. Jack van der Holst zit op dit moment in de cel. Eindelijk heeft justitie hem te pakken. Veertig jaar zitten ze al achter hem aan. Hij wordt meerdere keren gearresteerd, maar altijd weer keurig vrijgelaten. Deze keer laten ze hem niet meer gaan, maar Van der Holst strijdt verder. Hij is ongeneeslijk ziek, maar doodgaan wil hij niet. Dat zou te makkelijk zijn voor justitie.

Afbeelding verwijderd door redactie

Jack van der Holst
The Nexus
320 bladzijden
Uitgeverij: Van Ierland
ISBN: 90-78071-15-X
Adviesprijs: 24,95 euro

Bestel Online!
Black Jack The Nexus
Holst, J. van der