Lady in the water

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Het is haar taak een schrijver te vinden die in het flatgebouw leeft en hem een boodschap over te brengen die de wereld zal veranderen. Het probleem is echter dat ze niet weet wie deze schrijver is. Cleeveland besluit na enige aarzeling om haar te helpen. Al gauw wordt duidelijk dat er meer obstakels zijn die haar terugkeer naar de Blauwe Wereld in de weg staan. Er wordt op haar gejaagd door een groot groen wolfachtig monster, Scrunt genaamd.

Voordat de grote Eatlon (een adelaar) Story op kan pikken om haar weer veilig terug naar haar Blauwe Wereld te brengen, heeft ze eerst nog de hulp nodig van een Schrijver, een Heler, een Symbolist en een Gilde. Deze moet ze vinden in haar directe omgeving. Ook de genezende kracht van de heilige modder Kii blijkt ze hard nodig te hebben, evenals de bescherming van Tartutic: drie wezens die in de bomen leven en de Scrunt kunnen verslaan.


Lady in the Water

is een mythe die zich afspeelt tegen een realistische achtergrond, in een gewone stad, met gewone mensen. En daar gaat regisseur M. Night Shyamalan wat mij betreft dan ook de mist in. Een sprookje komt alleen maar tot leven wanneer je het ook werkelijk plaatst in een fantasiewereld, tegen een sprookjesachtig decor. Pas dán word je als kijker meegezogen in het verhaal en dat is iets wat in Lady in the Water geen enkele keer gebeurt helaas. De film mist snelheid en spanning. Ook op het gebied van special effects, kostuums en make-up is Lady of the Water een gemiste kans in mijn ogen.

Geen wonder dat ze bij Disney voor de eer bedankten om dit verhaal te verfilmen. En dat terwijl diezelfde regisseur hun kassa eerder flink had laten rinkelen met films als The Sixth Sense, Unbreakable en Signs. Lady in the Water is het verhaal dat Shyalaman vroeger altijd aan zijn kinderen vertelde voor het slapen gaan. Het is de springplank geworden voor een duik in het bovennatuurlijke. Hij heeft dit sprookje eerder al in boekvorm uitgegeven. In mijn optiek had hij het daar ook beter bij kunnen laten.

De dvd bevat verder nog 45 minuten aan bonusmateriaal. Het gedeelte waarin de regisseur voorleest uit zijn eigen boek en ondertussen vertelt hoe het allemaal tot stand is gekomen, is leuk. Ook de bloopers zijn grappig, zoals altijd.

Lady in the Water ? 1 disc
Met: Paul Giamatti en Bryce Dallas Howard, M. Night Shyalaman.
Duur: 1 uur en 49 minuten
Adviesleeftijd 12 jaar
Adviesprijs: 22,99 euro

Warner Bros

Bestel Online!

Lady In The Water