Mona Lisa

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Begin dit jaar kwam de Italiaanse amateurhistoricus Giuseppe Pallanti - leraar economie aan een Florentijnse middelbare school en in zijn vrije tijd Mona Lisa-vorser - met de bewering dat de échte Mona Lisa in een klooster in Florence begraven ligt. In een dodenregister uit 1542 van het Florentijnse Sant' Orsola klooster is namelijk de naam gevonden van Lisa Gherardini. Het wordt door wetenschappers betwist, maar volgens Giorgio Vasari - een schildersbiograaf uit de Renaissance - stond deze Lisa Gherardini - ook wel genaamd 'La Gioconda' - model voor het beroemde schilderij. Volgens schrijfster Jeanne Kalogridis dus ook, want over deze Lisa Gherardini gaat haar boek 'Het portret van Mona Lisa'.

Het verhaal speelt zich af in Florence in de vijftiende eeuw. De mooie koopmansdochter Lisa Gherardini wordt verliefd op Giuliano de Medici. Ze trouwen met elkaar, maar kort na hun huwelijk overlijdt hij. Lisa blijft zwanger achter en is radeloos, want de naam De Medici is levensgevaarlijk geworden in de stad. Om haar kindje te beschermen, trouwt ze met de tiran Giocondo, waardoor zij dus 'La Gioconda' wordt. In het geheim bezoekt ze de kunstenaar Leonardo da Vinci. Hij is de enige die haar nog verbindt met haar geliefde Giuliano. Leonardo werkt aan haar portret en biedt haar de kans Giocondo's geheime correspondentie door te spelen aan sympathisanten van de De Medici.

Er zijn al vele boeken geschreven over dit portret en deze vrouw. Maar in dit boek kenmerkt het levensverhaal van deze jonge vrouw zich in raadsels, intriges, passie en verraad. Heel anders dan het schilderij, dat iedereen ter wereld kent als de 'Mona Lisa' met haar lieflijke, maar oh zo geheimzinnige glimlach, doet geloven. Het is werkelijk een fantastisch verhaal, dat Jeanne Kalogridis heeft verwerkt tot een prachtige roman, dat ondanks zijn dikte erg lekker wegleest.

Afbeelding verwijderd door redactie

Jeanne Kalogridis
Het portret van Mona Lisa
448 bladzijden
Uitgeverij: Sijthof
ISBN10: 9024556937 | ISBN13: 9789024556939
Adviesprijs: 19,95 euro