Keyzer & De Boer Advocaten

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Keyzer & De Boer Advocaten

speelt zich af op een klein advocatenkantoor in Amsterdam-Zuid, waar de levens van zes advocaten en één secretaresse worden bepaald door uiteenlopende casussen en persoonlijke tegenstellingen. Actuele zaken als adoptie, eerwraak, seksuele intimidatie en geweld op school vormen enkele van de thema's die voorbij komen. De cast kent veel bekende namen: de senior-advocaten worden gespeeld door Bram van der Vlugt, Henriëtte Tol en Porgy Franssen, terwijl Daan Schuurmans, Roos Ouwehand en Daphne Bunskoek de jongere generatie advocaten spelen. De rol van secretaresse Simone Heling is weggelegd voor Mara van Vlijmen.

Afbeelding verwijderd door redactieAfbeelding verwijderd door redactie

Een aflevering bevat vaak twee verschillende zaken, die meestal gebaseerd zijn op dingen die echt gebeurd zijn. Denk aan de verkrachting van een meisje door een TBS'er met verlof en een allochtone jongen die zijn leraar bedreigt. Er is wel aandacht voor het privé-leven van de advocaten, maar vaak blijft dat erg summier. Alleen de eega van Marius de Boer (Bram van der Vlugt) komt weleens voorbij en ook de ex van Hannah de Swaan (Roos Ouwehand) speelt een kleine bijrol. Wel is haar huidige liefdesleven interessant voor de schrijvers: ze legt het graag aan met (oud-)cliënten.

Wat opvallend is aan Keyzer & De Boer Advocaten is het feit dat er een heel team van schrijvers is. Dat brengt in ieder geval een diversiteit aan onderwerpen, waardoor elke aflevering weer anders is. Volgens de makers zou de serie - die overigens eerst Gouden Generatie als werktitel had - geënt zijn op soortgelijke Amerikaanse series, maar dat is niet echt te zien. En dat hoeft ook niet: uitgaan van je eigen kracht is het credo. We hoeven toch niet altijd alles van de Amerikanen te kopiëren?

Afbeelding verwijderd door redactieAfbeelding verwijderd door redactie

Hoewel er wordt gesproken over een luxe dvd-box, kan ik dat er niet echt aan afzien. Oke, de box ziet er netjes uit en bevat in totaal vijf dvd's met in totaal 22 afleveringen, maar dat is het ook wel. Wat mij betreft hadden ze er ook twee of drie dvd's van mogen maken met zeven of acht afleveringen. Ik vind het erg jammer dat er niets aan extra's is toegevoegd, terwijl daar mijns inziens toch genoeg mogelijkheden voor waren. Kijkers vinden het altijd leuk om te zien wat er achter de schermen gebeurt en wie de mensen achter de personages zijn. Gemiste kans dus. Volgend seizoen beter?


Keyzer & De Boer Advocaten - Seizoen 1
Speelduur: ca. 990 minuten (5 dvd's)
Adviesprijs: 29,95 euro
Adviesleeftijd: 12 jaar