Repetities Steel Magnolias begonnen!

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Steel Magnolias

is van origine een off-Broadway toneelstuk, geschreven door Robert Harling. Het stuk werd echter pas echt bekend toen Harling zijn script in 1989 herschreef voor een filmversie. Met in de hoofdrollen Dolly Parton en Julia Roberts speelt de film zich af rondom een schoonheidssalon. Hier komen zes vrouwen -met ieder een eigen achtergrond en allen van een andere generatie- regelmatig samen om de meest uiteenlopende zaken te bespreken. Onder de droogkap en tijdens de manicure wordt geen onderwerp geschuwd, wat resulteert in een humoristisch maar zeker ook dramatisch stuk. In 2004 maakte Steel Magnolias haar officiële Broadway-debuut en nog altijd wordt het populaire toneelstuk in de Verenigde Staten opgevoerd. Eigenlijk raar dat een dergelijk verhaal, dat het publiek nog steeds weet te boeien, niet eerder op de Nederlandse planken is neergezet. Dat vond producent Albert Verlinde ook.

Albert vertelt dat hij graag een stuk wilde neerzetten met zowel humor als drama. Eigenlijk in het verlengde van de vrouwenavond van Net 5. Steel Magnolias leende zich daar uitermate geschikt voor. Gelukkig kon Albert aan de rechten komen en schakelde hij regisseur Frans Weisz (onder andere bekend van Grace de Muscial) in. Samen zijn ze op zoek gegaan naar een sterke vrouwencast en die hebben ze gevonden. Moeder en dochter Renee Soutendijk en Caro Lenssen verschijnen voor het eerst samen op de planken. Naast hen zullen ervaren toneelspeelsters Nelly Frijda en Diana Dobbelman gaan schitteren. Daarbij komt nieuwkomer Sylvia Hoeks, die zeker niet aan de sterrencast ten onder doet. Karin Bloemen, die Albert nog van de Toneelacademie kent, maakte de cast compleet. Ze was naar zijn zeggen de 'missing link'. Opmerkelijk genoeg heeft Karin nooit eerder in een toneelproductie gestaan. Toen Albert haar vroeg zei ze gelukkig meteen 'ja' en maakt ze zodoende in Steel Magnolias haar toneeldebuut.

Afbeelding verwijderd door redactie Afbeelding verwijderd door redactie

De vertaling van Steel Magnolias heeft Daphne Deckers voor haar rekening genomen. Daphne heeft hierbij het originele toneelscript aangehouden, maar uiteraard met haar eigen gevoel en naar Nederlandse inzichten vertaald. Zo heeft ze er bewust voor gekozen om het toneelstuk in een provinciestadje te laten afspelen en niet in een grote stad als Amsterdam. Toen zij voor een lezing naar Asperen moest, merkte ze dat dit stadje perfect bij het scenario van Steel Magnolias aansloot. De schoonheidssalon van Trudy (Karin Bloemen) is hier dan ook gevestigd. Verder blijft Daphne een 'humorschrijfster' (eerder was ze scenarioschrijfster voor de televisieserie Oppassen) en dat zal in het stuk zeker tot uiting komen. Maar ook de emoties van de vrouwen en het drama van het stuk is zij niet vergeten. Hierbij legt ze uit dat de teksten openstaan voor enige eigen interpretatie van de actrices, iets wat het toneelstuk absoluut levendiger zal maken.

Afbeelding verwijderd door redactie
Foto: Govert de Roos

Bijzonder aan dit toneelstuk is dat Steel Magnolias een titelsong heeft. Niemand minder dan Ilse DeLange zingt deze leadsong, genaamd I Love You. Tijdens de eerste repetitiedag werd de cast verrast met een optreden van Ilse, waarna ze hen de eerste exemplaren van haar nieuwe single I Love You overhandigde. Het ingetogen en intieme nummer sluit perfect aan bij de verhaallijn van Steel Magnolias en lijkt haast voor het stuk geschreven te zijn.

Afbeelding verwijderd door redactie Afbeelding verwijderd door redactie

Steel Magnolias

belooft dus een heerlijk toneelstuk te worden. Zoals je normaal voor de tv bij Sex and the City zit weg te zwijmelen, zul je nu ook in het theater heerlijk kunnen genieten. Echt een stuk voor en door vrouwen, hoewel manlief het zeker ook zal kunnen waarderen. Wie er naar toe wil moet wel snel zijn, 85 procent van de kaarten is nu al verkocht!

Steel Magnolias gaat vanaf 10 maart op tournee. Kijk voor de speellijst op www.theaterhits.nl .