Vijf sterren: alles en méér in Hotel Babylon

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Als je ook maar enigszins gevoelig bent voor serieverslaving, dan moet je oppassen met Hotel Babylon. In deze serie maak je kennis met het personeel en zijn aparte gasten. Vanuit het perspectief van assistent-manager Charlie Edwards beleef je de perikelen in het hotel. Elke aflevering wordt omlijst door een gesproken inleiding en afsluitende 'moraal', verteld door Charlie. Door de flamboyante gasten leer je de persoonlijkheden van de hoofdpersonen steeds beter kennen. Ieder met zijn geheim.

Chantage

Zo is er Rebecca de manager, die wegens relatieproblemen wegvlucht in het hotel. Haar huwelijk lijkt op de klippen, maar waarom? Ze komt over als een harde tante, maar gedurende de serie leer je haar kennen als gevoelig persoon. Mede door een neurotische gast die haar sympathie opwekt als ook hij het hotel in gevlucht blijkt vanwege problemen met zijn vrouw. De oorspronkelijk Australische Jacky heeft op een ander vlak moeilijkheden: haar visum is al een maand of vijf verlopen. Chantage is in deze serie geen vies woord, integendeel: het wordt gebruikt als probaat middel het gewenste doel te bereiken. Ook Jacky komt daar achter. Wat begon als laksheid, eindigt voor haar in een wanhoopsdaad om maar in Engeland te mogen blijven. Ook Charlie heeft zijn geheim. Hij heeft het redelijk gemaakt als assistent-bedrijfsleider, maar zijn criminele verleden achtervolgt hem. Om daar vanaf te komen, heeft hij geld nodig. Daarom arrangeert hij met portier Tony een bruiloft voor een Russische die, als ze niet trouwt, met haar vader mee terug moet naar Rusland. Maar omdat Hotel Babylon uiteindelijk ook drijft op moraal, kom je als kijker elke aflevering samen met de hoofdpersonen tot de conclusie dat liegen, stelen en draaien niet het middel is om dingen gedaan te krijgen. Het keert altijd tegen je.

Afbeelding verwijderd door redactie

Elke gast en elk personeelslid heeft zijn charme en wordt met humor de wereld ingestuurd. Zo krijgt de irritante maar hilarische receptioniste Anna iets aandoenlijks als ze bang is in het donker en ervan overtuigd is dat er moordenaars in het hotel rondsluipen en vrouwen in stukken gehakt in koffers zitten. Of als ze eindelijk haar ware liefde gevonden denkt te hebben en hij natuurlijk een afschuwelijke snob blijkt te zijn. De geestige Italiaan Gino bedient met gratie zijn klanten en ontdekt zijn homoseksuele talenten als hij zich voor de fooi voordoet als homo; want ook hij is niet vies van geld.

Werkelijk alles is mogelijk in Hotel Babylon. Een typisch gevalletje 'u vraagt, wij draaien'. Een superster die een champagnebad wil? De kamermeisjes gieten het bad vol. Een oppas voor een verwende dertienjarige Griekse topvioliste? Wordt geregeld. Een (naakte) gast een bonbon voeren? Geen probleem. Op de knieën voor de (naakte) man van de (naakte) gast die gevoerd wilde worden met bonbons? Het personeel duikt al richting grond. Dit is slechts een greep uit de absurdistische wensen van de gasten.

Seks of relatie?

Natuurlijk ontbreekt de nodige romantiek ook niet. Het succesvolle aan- en afstoten van twee personages (Charlie en Jacky in dit geval) werkt ook hier. Hebben ze nu wel een relatie of niet? Gaat het alleen om de seks of is het toch niet zo wenselijk dat ze ook nog met anderen omgaan? Maar het is niet het belangrijkste, iets dat bij de meeste vrouwenseries juist het geval is. Er blijft ook iets over voor de man die naast je op de bank zit (mooie vrouwen en vooral Britse humor).

Afbeelding verwijderd door redactie

In Hotel Babylon kruisen het hippe, het absurdistische, het snelle, het kleurige en het spannende elkaar en krijg je een beetje het 'Loveboat'-gevoel, maar dan op een sexy, hypermoderne manier. Alles speelt zich af binnen de vier muren van het hotel, maar er vinden grootse avonturen plaats. Buiten lachwekkende scènes bevat de serie ook de nodige drama. De dood wordt niet geschuwd, net als illegaliteit en relatie- en geldproblemen. De laatste aflevering is zelfs bloedspannend als het hotel in hoogste staat van paraatheid is, omdat er een gedetineerde als kroongetuige in een belangrijk gerechtelijk proces moet optreden. Helaas zul je voor het vervolg geduldig moeten wachten tot het tweede seizoen in Nederland uitgezonden gaat worden (NET 5 zond het eerste seizoen uit geprogrammeerd achter de populaire serie Grey's Anatomy). In Groot-Brittannië zijn ze namelijk pas net begonnen met het tweede seizoen.

Afbeelding verwijderd door redactie
Hotel Babylon - Seizoen 1
Speelduur: 400 minuten (4 dvd's)
Adviesprijs: 24,99 euro
Adviesleeftijd: 12 jaar