Merknamen waarvan je niet wist dat het afkortingen zijn

Vrije tijd door Laura

Weleens bij stilgestaan dat winkelnamen als Hema of Etos afkortingen zijn? Sommige namen zijn nu eenmaal zo lang dat je halverwege de winkel kunt zijn voordat je ze volledig hebt uitgesproken. Anyway, wij hebben een aantal acroniemen (ja, zo heten die afkortingen) voor je opgesomd. 

Lees ook: Van Billy tot Kallax: zo komt IKEA aan zijn bijzondere namen

IKEA

Een van de bekendste woonwinkels ter wereld werd opgericht door de Zweedse Ingvar Kamprad. Hij groeide op in een boerderij die de naam Elmtaryd droeg in het plaatsje Agunnaryd. Al deze beginletters vormen samen de naam IKEA. Gelukkig is het IKEA-assortiment wat creatiever dan de naam. 

M·A·C

Deze had je misschien al kunnen raden. De letters M, A en C staan voor Make-up Art Cosmetics. M·A·C Cosmetics zeggen is dus eigenlijk overbodig.

SPAR

Als je naar het logo kijkt, zou je haast denken dat de supermarkt is vernoemd naar de dennenboom, maar in werkelijheid staat De Spar het voor Door Eendrachtig Samenwerken Profiteren Allen Regelmatig.

Etos

De naam van de bekende Nederlandse drogisterij staat voor Eendracht, Toewijding, Overleg en Samenwerking.

Adidas

Bedenker Adolf Dassler koos voor zijn merknaam een combinatie van zijn bijnaam en achternaam. Adi + Das = Adidas.

HEMA

De HEMA, wie kent ‘m niet? Maar wist je ook al dat HEMA staat voor Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam. 

Duo Penotti

Het chocopastamerk is niet Italiaans, maar hartstikke Hollands. Penotti staat voor Peeters Noten Industrie. 

Wibra

Oprichter Johannes Wierdsma combineerde destijds zijn eigen achternaam met de meisjesnaam van zijn vrouw (Braam) om op een winkelnaam te komen. Best een lief gebaar, toch? 

Conimex

Klinkt best exotisch toch? Maar de merknaam die gespecialiseerd is in Oosterse gerechten staat voor niets minder dan Conserven Import Export. Iets minder spicy dan we dachten...

Febo

De bekende snackbar is niet vernoemd naar de eigenaar, maar dankt haar naam aan de bekendste straat van de Amsterdamse wijk De Pijp: het eerste Febofiliaal werd namelijk gevestigd aan de Ferdinand Bolstraat. 

Mora

De naam van de snackspecialist is een combinatie van de achternamen Mourmans en Ramaekers. Wederom gaat het om de achternamen van twee geliefden. Wellicht iets met liefde gaat door de maag? 

Sligro

Ooit heette de horecagroothandel Slippens Groothandel in Koloniale Waren, maar na een aantal jaren was het tijd voor een naamsverandering en werd de naam afgekort tot Sligro. Bekt een stuk lekkerder. 

Remia

Arie de Rooij begon ooit in een schuur in Amersfoort met het melangeren van margarines. Later kwam er een mengerij bij en noemde hij dit De Rooij’s Elektrische Melangeer Inrichting Amersfoort. Erg origineel, Arie. 

Andrélon

Kapper André kwam met de naam Andrélon op de proppen voor zijn haarmerk. Waar de 'lon' vandaan komt is een mysterie. De een beweert dat het voor zijn vrouw Lonneke staat, maar de ander is ervan overtuigd dat het een afkorting is van Andrés kapsalon.

KING

De naam van de bekende pepermunt staat voor Kwaliteit In Niets Geëvenaard. Je houdt er een leuke afkorting aan over. 

Lees ook: Snel naar de winkel: Tony’s Chocolonely heeft een nieuwe paasreep