Miss Potter: Lief en aandoenlijk

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Uiteraard gaat Miss Potter over het leven van de boekenschrijfster Beatrix Potter (1866-1943). Beatrix Potter ( Renée Zellweger) blijkt op haar 32e nog steeds bij haar rijke ouders te wonen en leeft in haar eigen wereldje. Al tekenend en verhalen verzinnend, brengt zij veel tijd door op haar kamertje alwaar haar getekende 'vriendjes' tot leven komen.

Op een dag stapt zij met haar tekeningen en verhalen naar twee sceptische uitgeverbroers. Deze geven haar 'konijnenboekje' aan hun jongste broertje Norman onder het mom van 'verpest hij het, dan maakt het niet uit'. Haar werk blijkt echter een groot succes te zijn. Al snel gaan haar verhalen als warme broodjes over de toonbank. Haar ouders daarentegen geloven niet in haar werk en proberen haar te koppelen aan diverse heren van stand. Maar dan bloeit er iets moois op tussen haar en haar uitgever Norman Warne (Ewan McGregor). Hij vraagt haar ten huwelijk. Haar ouders stemmen hier niet direct mee in en eisen dat ze eerst drie maanden met hen meegaat naar het Lake District. Als ze na deze drie maanden nog van Norman houdt mag ze met hem trouwen. In deze maanden gebeurt er echter iets tragisch...

Afbeelding verwijderd door redactie

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: Renée Zellweger is geknipt voor de rol van de vrijgezelle Beatrix Potter. Op de een of andere manier past zij perfect in het "typische vrijgezellenbeeld", uiteraard aangewakkerd door Bridget Jones. Als Beatrix Potter is ze wederom tuttig en pruilt ze er stevig op los. Ze zet de schrijfster neer als een bijna wereldvreemde, ietwat autistisch aandoende vrouw, die praat tegen haar eigen creaties alsof het kinderen zijn. Ewan McGregor is verrassend stijf en bijna verlegen als de verliefde uitgever. Een geweldige rol ook voor Emily Watson, die de eveneens vrijgezelle, feministische zus van Norman speelt en dikke vriendinnen wordt met Beatrix.

Afbeelding verwijderd door redactie

Werkelijk schitterend zijn de beelden van het Lake District, het gebied in Engeland waar Potter altijd haar vakanties doorbracht en waar ze uiteindelijk ook zal gaan wonen. De animaties die de getekende figuren tot leven brengen zijn erg leuk en een bijzondere afwisseling in deze romantische film. Miss Potter is heerlijk zoetsappig, zonder geweld en seks, wat ook wel weer eens een welkome afwisseling is.
De film is echter niet saai te noemen. Het verhaal van Beatrix Potter is gewoon een heerlijke feelgoodmovie, die van begin tot eind boeit. En kijkend naar alle Beatrix Potter spulletjes in mijn kast komt nu pas het besef dat deze vrouw al meer dan zestig jaar niet meer in leven is. Ze moest eens weten hoe ze nog voortleeft over de hele wereld en nog steeds de harten van groot en klein steelt...

Miss Potter draait sinds 12 februari in de Nederlandse bioscopen en ik vrees dat hij niet lang zal draaien, dus ga hem zien voor het te laat is!

Bekijk hier de trailer:

Trailer van de film