Bush is dead, long live Bush?

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

De politieke omstandigheden in Amerika en de rol van dit inmense land in de wereld, dient de afgelopen tijd veelvuldig als inspiratie voor filmmakers. Na historische films als Bobby en het komisch kritische Man Of The Year volgt nu een realistische toekomstschets. Want wat gaat er voor vreselijks gebeuren als er een kogel door het hart van de president van de Verenigde Staten van Amerika wordt gejaagd.

Iedereen die een rol van betekenis speelde op de dag van de aanslag op Bush komt aan het woord. Hun verhaal, beelden van beveiligingscamera's, archief- en bewijsmateriaal worden in chronologische volgorde getoond en al snel is het de kijker duidelijk wie de dader is. De FBI bijt zich vast in de zaak en een Syrische man, ooit naar Afghanistan vertrokken voor Koranles, wordt veroordeeld voor de moord. Zijn motief? Dat doet er niet toe, hij heeft banden met Al-Qaeda. Binnen een jaar is de aanslag op Bush opgehelderd en afgewerkt. Maar is datgene dat het Amerikaanse volk en de directe betrokkenen wensen te zien wel echt de waarheid? Het wordt pijnlijk duidelijk dat de emoties en schuldgevoelens van slechts enkele personen leiden tot ontwrichting van een jong gezin. De waarheid dreigt niet aan het licht te komen. En dat omdat de motieven van de echte dader de huidige politieke garde niet uitkomen.

Afbeelding verwijderd door redactie

Regisseur Gabriel Range haalt met Death of a President de woede van de Amerikanen op zijn dak. Want hoe kun je een film maken, waarin de zittende president van de Amerika wordt vermoord? Dat is bijna hetzelfde als heiligschennis! En Range haalt uit. In eerste instantie naar Bush en zijn standpunten, maar ten tweede ook naar de mens achter elke hoge pief. Geen FBI-agent kan zijn werk doen zonder zijn emoties te laten meespelen en geen journalist is zonder dubbele agenda. Iedereen laat zich meeslepen door zeer persoonlijke motieven. Motieven die met een butterfly effect de wereld om zijn as doen tollen. Deze film zet je aan het denken. Over wat er kán gebeuren als Bush sterft door een kogel. En over het feit dat objectiviteit niet bestaat. Het is namelijk nooit zoals jij denkt dat het is. Iedereen kleurt zijn eigen leven in, want er is geen keiharde waarheid! En dit afschrikwekkende uitgangspunt leverde Range de International Critics Award op.

Death of a President
Met o.a. Hend Ayoub, Brian Boland, Becky Ann Baker, George W. Bush, Dick Cheney e.a.
Regisseur: Gabriel Range
Tijd: 93 minuten
Adviesleeftijd: 12 jaar
Vanaf 8 maart in de bioscoop