Vind je geliefde met engelen

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
De eerste stap naar niet meer single zijn

De dag dat ik het boek bij de post vind is een koude, regenachtige dag. Ik pak het snel uit en daar heb ik 'Het Boek dat voor Verandering in mijn Leven' gaat zorgen in mijn handen. Tenminste, dat hoop ik dan natuurlijk. Gelukkig, het ziet er niet zweverig uit en het is mooi (roze!) vorm gegeven. Ik neem een kop thee en ga lezen!

Het begint twijfelachtig: "Het boek dat je niet leest, zal je niet helpen." Een citaat van ene Jim Rohn. Begin ik eens aan een boek over hoe ik mijn liefde vind, wordt er geopend met een bestraffing dat ik er nooit eerder mee begonnen ben. Maar het deert mij niet, ik lees vrolijk verder!

Single zijn is helemaal niet zielig

"Single zijn heeft altijd al een slechte naam gehad. Het is een synoniem met muurbloempje, 'overgebleven' zijn en geen lol hebben. Dit komt doordat de 'romantiekmaffia' (van Jane Austen tot de Bouqetreeks) ons zodanig heeft gehersenspoeld dat we geloven dat we niemand zijn als we niet met zijn tweeën zijn. Maar dat slaat natuurlijk nergens op. Een aantal van de meest fascinerende, meest aantrekkelijke en intelligentste mensen die ik ken, is single en dat doet er helemaal niet toe. Single zijn is oké. En laat je vooral niet van de wijs brengen door andere mensen, de media, romantische liedjes of sentimentele Hollywoodfilms."

Dit zijn uitspraken waar ik iets mee kan. Bovenstaand citaat sluit volledig aan bij hoe ík denk over het single-zijn. Ik word er namelijk echt moe van dat mensen mij niet als volwaardig zien omdat ik toevallig niet één van een setje ben. En zo is het hele boek ook geschreven. Helder, snel en op moderne wijze. Het is een boek van deze tijd, bijvoorbeeld: single zijn is op de bank zitten in je oude joggingbroek terwijl je avonden lang naar Net5 kijkt.

Afbeelding verwijderd door redactie

Zweverigheid

Je ontkomt uiteraard niet aan zweverig taalgebruik. Het boek gaat tenslotte over engelen en dan weet je dat je niet 'snelle-jongens-macho-taalgebruik' kan verwachten. Maar het is wel tot een minimum beperkt. Dus zelfs als je net zo'n a-zweverig persoon bent zoals ik, dan kan je je vinden in dit boek.

Het boek bestaat uit twaalf hoofdstukken die je stap voor stap meenemen in het datingproces. Je begint met jezelf leren kennen en hoe jij jouw ware liefde voorstelt in je hoofd. Dan ga je een eerste date aan. Ook daarin wordt je begeleid door engelen. Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Oók niet als je tijdens het daten wordt begeleid door engelen. Want je kan natuurlijk 'die ene' verliezen. Ook daarvoor geeft het boek tips. Maar mócht je je geliefde wel vinden dan krijg je adviezen om samen oud en gelukkig te worden. Wat dacht je bijvoorbeeld van: "De fundamentele verschillen tussen mannen en vrouwen halen romantische relaties echter overhoop en dat moet ook. Als mannen en vrouwen hetzelfde zouden zijn, zou er nooit reden voor een conflict zijn. En hoezeer je ook een hekel hebt aan ruzie, het helpt je wel om over je relatie en elkaar te leren. Als je om kunt gaan met jullie verschillen, zal je relatie overleven en bloeien."

Of je vindt andere 'engelenadviezen'. Bijvoorbeeld: 'wat zijn de slechtste openingszinnen', 'wat zijn de zorgen na een eerste afspraakje' of 'wat zijn de tekenen dat je verliefd bent'. Wat ook erg leuk is aan het boek dat er diverse mensen aan het woord worden gelaten die hun ervaringen in het daten of ervaringen met engelen vertellen. Dat maakt het toch weer net iets geloofwaardiger en minder zweverig. Juist omdat het daarom zo herkenbaar wordt. Want iedereen heeft toch weleens dat moment gehad dat je aan iemand dacht en twee minuten later werd je door juist die persoon gebeld?

Natuurlijk staan er stukken in die een 'schot voor open doel' zijn, of wellicht wat 'uitgekauwd' en algemeen bekend. Er is tenslotte al zoveel geschreven over de liefde. Maar de schrijfster komt ermee weg omdat het toch wel op vernieuwende wijze geschreven is.

Ik geloof niet in die onzin!

Je moet niet in een anti-zelfhulpboeken stemming zijn wanneer je dit boek gaat lezen. Ook moet je niet bij elke zin die je leest denken 'jaja, hier geloof ik dus geen bal van'. Dat werkt niet mee. Ik heb mij opengesteld voor al wat het boek me vroeg en zo vond ik mijzelf terug terwijl ik in een schriftje met een pen in een stille kamer (want elektronische apparaten verstoren je communicatie met de engelen) een 'Raffaëllijstje' aan het maken was. Iets wat ik nooit zou doen: één van de vele redenen hiervoor is dat ik bijna nooit met pen en papier schrijf. Simpelweg omdat ik verknocht ben aan mijn laptop. Maar wanneer je je openstelt en gewoon alles over je heen laat komen, dan is het boek écht heel leuk om te lezen.

En wie weet kom ik binnenkort mijn geliefde wel tegen...

Laura Penn
Vind je geliefde met engelen
160 bladzijden
Uitgeverij: Tirion
ISBN: 978-90-4390-969-3
Adviesprijs: 16,95 euro

Bestel Online!

Vind je geliefde met engelen
Penn, L.