Terug naar de schoolbanken met Fort Alpha

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Het was mijn favoriete avond: de 'Fort Alpha avond'. Ik zat zelf net op de middelbare school en vond de serie over het Alpha College een supercoole serie. Fort Alpha was voor mij de Nederlandse Heart Break High (waar ik overigens ook dol op was). De acteurs waren stoere jonge mensen en de jongens die erin speelden waren goed voor een schattige crush.

Nu heb ik ineens de dvd box thuis liggen en met nostalgische gevoelens leg ik het schijfje in mijn dvd-speler. De muziek zwelt aan: 'Best of both worlds', van Robert Palmer. God, wat een goed nummer is dat eigenlijk en het past echt perfect bij de thematiek van de serie. Fort Alpha gaat namelijk over een pas gefuseerde scholengemeenschap. De elitaire Rijksscholengemeenschap en het vrije Spiegel College vinden elkaar in het nieuwe Alpha College. In klas 4B vinden dan ook vaak botsingen plaats tussen groepen van de tegengestelde scholen.

Het verhaal van Fort Alpha is goed: dat was zo en dat vind ik tijdens het bekijken van de dvd nog steeds. Een beetje cliché, maar wel goed. De acteerprestaties vind ik bij nader inzien wat minder (niet dat ik over het acteerwerk van Robin Rienstra nadacht in mijn puberteit: ik vond het gewoon een lekker ding). Wel is te zien dat er potentie zit in het acteerwerk, maar het is soms nog te gespeeld. Later is dat gelukkig bij velen goed gekomen.

Afbeelding verwijderd door redactie

Wat me wel buitengewoon op- en meevalt is het camerawerk en de montage: het is gedurfd. De camera maakt soms rare en snelle bewegingen en de montage is rap. Ik moet er even aan wennen, maar ben wel onder de indruk.

Dat Fort Alpha een kweekvijver was voor aanstormend acteertalent, dat weet ik wel. Ik kom Schuurmans, Tatum Dagelet en Jennifer de Jong constant tegen: ze geven interviews, schrijven zelf columns en we hebben ze in andere programma's leren kennen. Maar hoe waren ze in de periode van Fort Alpha? Daar kom ik tijdens een superleuke extra op de dvd achter. Ik word een dagje achter de schermen van de serie meegenomen en het is heel grappig om te zien hoe leuk, spontaan en onbezonnen de acteurs waren.

De dvd van Fort Alpha is een aanrader: puur om de nostalgie, maar ook om de coole montage, het camerawerk en het kijkje achter de schermen. En stiekem vind ik Robin Rienstra eigenlijk toch ook nog wel leuk.

Afbeelding verwijderd door redactie
Fort Alpha - seizoen 1
Met o.a. Tygo Gernandt, Jennifer de Jong en Robin Rienstra.
Tijd: 480 minuten (3 dvd's)
Uitgebracht door Bright Eyes
Adviesprijs: 20,99 euro
Adviesleeftijd: 12 jaar

Bestel nu online met korting!

Fort Alpha - Seizoen 1 (3DVD)
Jennifer de Jong