Veertig jaar The Doors

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

"Wat jammer dat ik The Doors niet heb meegemaakt", denk ik altijd als ik hun muziek hoor. De verhalen over zijn legendarische concerten zijn breed uitgemeten in een biografie en film, maar wat had ik daar graag eens bij willen zijn. In de jaren zestig was The Doors een van de meest bekende en populaire rockbands. De term rockband is misschien niet helemaal eerlijk; de muziek die ze maakten is een mix van jazz, blues, klassiek en rock doorspekt met poëzie. Die passie voor poëzie kwam van leadzanger Jim Morrison. De melancholieke, mystieke nummers werden echter ook vaak geschreven door Robby Krieger (Light my fire).

Beroemd, omstreden en 27?

The Doors was vooral omstreden vanwege de charismatische aan drank en drugs verslaafde Jim Morrison. Dat hij slechts 27 werd, maakte hem tot een popicoon. Het is 'eng' toevallig dat ook Jimi Hendrix, Kurt Cobain, Janis Joplin en Brian Jones op 27-jarige leeftijd overleden. Volgens de verhalen van toen zou Jim tijdens elk concert lam of stoned zijn en kwam hij regelmatig niet opdagen. Dit laatste schijnt echter maar twee keer gebeurd te zijn. Een concert in Nederland was daar één van. De band stond al op het podium te spelen, maar Mr. Morrison kwam niet opdagen. Het bleek dat hij niet goed was geworden na het eten van een stuk hasj. Voordat het concert zou beginnen was er (uiteraard in Amsterdam) wat te blowen gehaald, maar Jim had 'geen tijd om het te roken', dus at hij het hele stuk maar op...
Het Nederlandse publiek was teleurgesteld maar de band speelde op hun verzoek toch door, zonder Jim Morrison.

Afbeelding verwijderd door redactie

Quote Jim Morrison: "Each generation wants new symbols, new people, new names.
They want to divorce themselves from their predecessors"

Riders on the storm

Ook na Jim's dood in 1971 maakten de bandleden nog twee albums en hielden dertig jaar later nog een reunië. Sinds 2005 draagt de band de naam 'Riders on the storm'. Zo succesvol als The Doors met Jim Morrison was, zijn ze echter nooit meer geweest.
Het vieren van hun veertigste verjaardag met dit compilatiealbum is echter geen slecht idee.

Gepolijst en gepoetst

Het single album bevat de beste nummers van The Doors, opnieuw gemixed door Bruce Botnick (producer van een aantal Doors- albums). De nummers zijn technisch erg mooi gemixed, maar daardoor mis je ook de rauwheid en komt het allemaal erg gepolijst over. De jazzy invloeden die zo subtiel herkenbaar zijn op de originele tracks lijken op dit album te overheersen. Ik vind het een fijn album om te hebben, vooral vanwege het boekje binnenin en het nummer Peace Frog, dat ik nog niet kende. Of het echt een musthave is voor elke Doorsfan betwijfel ik; de originele tracks zijn échter en veel meer Doors.


The Doors
Very best of
Speelduur: 1:30:26
Label: Rhino
Adviesprijs: 23,99 euro

Bestel nu goedkoper online!

Very Best Of
Doors