Het begon met een blowtje

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

In het begin dacht ik dat het een boek was met het bekende verhaal, iemand raakt verslaafd en komt er uiteindelijk weer bovenop. Dat is ook zo, maar het is niet hoe ik het me voorstelde. Tijdens het lezen schrok ik best wel van de dingen die Hélène allemaal meegemaakt heeft. Ik had niet verwacht dat je als mens zoveel kunt doorstaan in je tot dan toe korte leventje. Ook was ik verbaasd over alle verschillende soorten drugs en de hoeveelheden daarvan. Ik vind het knap dat iemand na zoveel tegenslag er nog bovenop kan komen en weer normaal kan functioneren.

De manier waarop het boek geschreven is sprak me wel aan. Bijna het gehele boek lijkt warrig en snel opgeschreven. Meteen al in het begin van Het begon met een blowtje val je van het ene in het andere verhaal, van het verleden naar het heden en andersom. Alsof je de gedachtegang van Hélène volgt. Het is een stijl van schrijven die ik wel vind passen bij het verhaal, omdat ik me wel kan voorstellen dat je leven snel verandert als je in al de situaties terecht komt waarin Hélène verzeilt raakt. Verder naar het einde toe wordt de schrijfstijl anders, rustiger, omdat de situatie van Hélène ook rustiger wordt. Alles wordt duidelijker en er wordt meer in chronologische volgorde geschreven.

Wat interessant is om te lezen, is de manier waarop het leven van Hélène verandert als ze verslaafd raakt aan de drugs. Haar kapsel, haar kledingstijl en ook haar schoolresultaten ondergaan verandering. Het is best apart dat niemand in haar omgeving schijnt te merken dat het slecht met haar gaat. Vaak krijgt de scheiding van haar ouders en de puberteit de schuld van het gedrag van Hélène. Ook het soort mensen waarmee ze omgaat verandert. Hélène raakt eigenlijk helemaal verslingerd in het leven van de drank, drugs en het dealen.

Op het moment dat Hélène achttien jaar wordt besluit ze naar een afkickkliniek te gaan. Door omstandigheden komt ze terecht in een ziekenhuis waar haar vertelt wordt dat ze nog zes maanden te leven heeft. Door een gesprek met een co-assistent begint ze na te denken over haar laatste zes maanden. Als ze toch dood gaat kan ze er net zo goed het beste van maken. Vanaf dat punt gaat het steeds beter met Hélène. Een paar jaar later heeft ze verschillende diploma?s gehaald, woont ze in Polynesië en heeft ze leven gegeven aan twee dochters.

Een boek wat aan te raden is. Zoals Hélène zelf zegt: 'Voor alle kinderen die op een dag besluiten hun eerste joint te roken. Voor alle ouders die denken dat hun kinderen dat niet zullen doen.'

Hélène
Het begon met een blowtje
208 bladzijden
Uitgeverij: The house of books
ISBN: 9789044317473
Adviesprijs: 16,90 euro

Bestel Online!

Het begon met een blowtje
Helene & Cuny, M.-Th.