Hollywood's moordmysterie

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

De moord op Elisabeth Short leent zich uitstekend voor een zeer spannende film over liefde, jaloezie en misdaad. Drie ingrediënten waar De Palma prima mee uit de voeten zou moeten kunnen.
Hij neemt uitgebreid de tijd om de personages aan de kijker voor te stellen. De harde rechercheur Blanchard (Aaron Eckhart) en beginnende agent Bleichert (Josh Hartnett) delen een ruig verleden als boksers. Als zij partners worden binnen het politiebureau leren zij elkaar snel waarderen. Al snel delen zij veel meer dan hun boksverleden; de vriendin van Blanchard, Kay Lake (Scarlett Johansson) kan het niet laten openlijk te flirten met Bleichert als zij vele avondjes gezamelijk doorbrengen.

Op het moment dat de kijker zich hevig begint af te vragen waar deze film toe gaat leiden wordt Elisabeth Short in de film geintroduceerd. Nu begint de film voor mijn gevoel pas echt.
Vanaf het moment van de gruwelijke ontdekking van het verminkte lichaam raken de rechercheurs allebei op hun manier geobsedeerd door de Black Dahlia.

Afbeelding verwijderd door redactie

Hier volgt ook het keerpunt in de film. De kijker raakt verstrikt in een wirwar van verhaallijnen die nergens naar toe lijken te leiden. De plotwendingen volgen zich in razendsnel tempo op, waardoor je het spoor totaal bijster bent. Dit alles is killing voor de spanning en zorgen ervoor dat je je enorm gaat irriteren aan het gebrekkige verhaal. Vooral de ontknoping lijkt zo absurd dat het bijna lachwekkend is. Alle personages in de film lijken op de een of andere manier betrokken te zijn bij de misdaad. Het is allemaal net een tikkeltje te onrealistisch, onwaarschijnlijk en gewoonweg te vergezocht.

Afbeelding verwijderd door redactie

Het camerawerk is daarentegen geweldig en ook filmtechnisch lijkt alles prima in elkaar te zitten. Het decor is tot in de puntjes verzorgt en roept een heerlijk donkere sfeer op. Helaas zijn de acteerprestaties van de sterrencast zwaar onder de maat. Hartnett komt totaal niet over als keiharde rechercheur maar meer als een klein jongetje dat politieagentje speelt. De prestaties van Johansson zijn tenenkrommend. Het lijkt wel alsof ze op de automatische piloot speelt. Absoluut niet de femme fatale die de rol vereist.
De enige verrassing is Hilary Swank. Zij speelt de rol van pittige verleidster met veel overtuiging. Jammer dat dit gegeven de film niet naar een hoger level kan tillen.

Afbeelding verwijderd door redactie
The Black Dahlia
Steelbook 2 dvd
Met o.a.: Josh, Hartnett, Scarlett Johansson, Arron Eckhart en Hilary Swank
Regisseur: Brian De Palma
Speelduur: 112 minuten
Adviesprijs: 25,99 euro
Adviesleeftijd: 16 jaar

Bestel Online!

The Black Dahlia
Josh Hartnett