De dwergen

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Maak kennis met Tungdil

Eens bewaakten de dwergen de Stenen Tolweg om het Verborgen Land met zijn mensen en goede elfen te beschermen tegen de invloed van de Heer van het Boze. Verraad baande de weg voor Orcs en Ogers, die als een vloedgolf vanuit het Dode Land met zijn talrijke verschrikkingen het Veilige Land binnenvielen. De rust keert terug, maar dat blijkt maar tijdelijk te zijn.

Ondertussen wordt de dwerg Tungdil te vondeling gelegd en opgevoed door de magistraat Lot-Ionan. Het is de eerste dwerg die onder de mensen leeft. Hij wordt goed opgeleid door zijn pleegvader. Hij leert lezen en schrijven, iets dat de gemiddelde dwerg niet kan. De kennis van Tungdil blijkt van pas te komen wanneer de Alfen (kwaadaardige elfen) en Orcs terugkeren naar het Verborgen Land met kwade bedoelingen. Wanneer Tungdil dan ook nog op reis wordt gestuurd door Lot-Ionan omdat hij een vermeende verloren koningszoon lijkt te zijn, ontdekt hij een wereld die hij alleen maar kent uit de boeken. En wanneer de alfen en de orcs de overhand dreigen te krijgen, moet Tungdil met zijn volk ten strijde trekken!

Afbeelding verwijderd door redactie
Tungdil
Vooral doorlezen!

Het boek begint moeizaam. Ik heb het drie keer weggelegd, om het na een paar dagen toch weer op te pakken. Ik vond het begin van het boek nogal moeizaam verlopen en verwarrend om te lezen. De schrijver laat je in het begin kennis maken met verschillende personages en verhaallijnen. Ik kreeg het gevoel dat de schrijver probeert zo snel mogelijk de lezer overal van op de hoogte te stellen, zodat hij kan beginnen met het echte verhaal.

Nadat ik de derde keer het boek oppakte kwam ik er helemaal in. Opeens greep het boek me en wilde ik het niet meer wegleggen. Als je eenmaal bekend bent met alle nieuwe woorden (orcs, alfen, ...) ga je zelfs ook bijna 'op zijn dwergs' denken. Schrijver Markus Heitz beschrijft de dwergen en alle andere personages en landschappen op zo'n perfecte manier dat je bijna het gevoel krijgt dat je zelf door het Veilige Land loopt.

Je moet dus even doorbijten, maar dan heb je wel een prachtig verhaal in je handen. Zelfs als je geen fantasy-fan bent.

Markus Heitz
'De Dwergen'
656 pagina's
Uitgeverij: Luitingh
ISBN: 978-90-245-5989-3
Adviesprijs: 19,95 euro

Bestel Online!

De dwergen
Heitz, M.