Hoe denkt een moordenaar?

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Als twee verminkte en gemartelde mannenlichamen worden ontdekt, valt de stad ten prooi aan een wurgende angstpsychose waarin geen enkele man zich nog veilig voelt. Inspecteur Jordan (Hermione Norris, bekend uit de serie Cold Feet) roept de hulp in van Dr. Hill (Robson Green) om samen een gevaarlijke seriemoordenaar op het spoor te komen. In eerste instantie verwacht de rest van het politiekorps niet dat Hill hen nog iets kan bijbrengen, maar dat verandert al snel als het derde slachtoffer een agent blijkt te zijn. Naarmate het onderzoek vordert, worden de moorden steeds gruwelijker en komen ze steeds dichterbij.

Ook in de andere twee delen van het eerste seizoen wordt het uiterste gevraagd van de samenwerking tussen Hill en Jordan. Eerst ontdekken ze in een afgelegen schuur vlak achter elkaar de lichamen van twee onbekend meisjes en later worden een grootmoeder en een jong meisje bruut vermoord. Hun dood toont wel erg veel gelijkenissen met de moord op een 11-jarig meisje drie jaar eerder, waarvoor een pedofiel wegens gebrek aan bewijs is vrijgesproken. Natuurlijk heeft Hill bij alle zaken zo z'n eigen interpretatie en manier van werken, wat bij z'n collega's voor de nodige irritaties zorgt. Toch heeft Hill succes in wat hij doet door zijn intuïtie, inlevingsvermogen en analytisch inzicht.

Wire in the blood is gebaseerd op de boeken van de Schotse misdaadschrijfster Val McDermid. In vergelijking met veel andere Engelse detectives - waarin humor altijd een belangrijk aandeel heeft gehad - is Wire in the blood donkerder van sfeer en wordt er veel gekeken naar de psychologie en motieven van de personages. Het eerste seizoen omvat drie verhalen die zich afspelen in het fictieve Yorkshire-stadje Bradfield, waarin het gevecht tegen de tijd soms nog wel de grootste tegenstander lijkt.

Het is in ieder geval geen serie waar je even 'gezellig' met het hele gezin naar kijkt. Eerder greep Net 5 al in en haalde de zender de serie van de buis, onder de noemer van te weinig kijkers. Feit is echter dat het om harde misdaad met seriemoordenaars en psychopaten gaat. Zelf heb ik daar niet zo'n moeite mee, dus voor mij was het zeker leuk om te kijken. Wat mij betreft mag Wire in the Blood dus wel weer terug op tv. Nu alleen nog een zender die het aandurft... Tot die tijd zijn de liefhebbers in Nederland aangewezen op de Belgische en Engelse televisie.


Wire in the Blood - Seizoen 1 (3 dvd's)
Met Robson Green, Hermione Norris, Tom Chadbon e.a.
Label: Warner Bros
Speelduur: 285 minuten
Adviesprijs: 27,99 euro
Adviesleeftijd: 16 jaar

Bestel nu online voor maar 24,99 euro!

Wire In The Blood - Seizoen 1 (3DVD)
Mark Letheren