Hot Fuzz-acteurs zijn gek op Amsterdam

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

In de enorme, chique suite van het Grand Hotel vallen Simon Pegg, Nick Frost en Edgar Wright een beetje uit de toon. De drie typisch Engelse acteurs en regisseur zijn echte anti-sterren, voor wie een ochtendje interviews eerder leuk dan vervelend lijkt. Ze hebben al heel wat interviewrondes afgewerkt, maar dat lijkt helemaal geen weerslag te hebben gehad op hun goede humeur. Het drietal blijkt behalve op de filmset ook daarbuiten goed bevriend en dat merk je meteen aan de grappen die over en weer gemaakt worden. "Komen jullie eens met wat leuke vragen," grapt Simon naar ons journalistengroepje. Blijkbaar hebben ze al genoeg standaardvragen beantwoord over hun laatste kaskraker Hot Fuzz. Als we hen naar hun Amsterdamse verblijf vragen dan vertrouwen ze ons toe dat ze al heel wat musea bezocht hebben. Én nog wat andere bezienswaardigheden, die interessant zijn voor een Engelse toerist in Amsterdam (en dan mogen wij zelf invullen wát!). "Amsterdam is een heerlijk relaxte stad. Ik zou hier best willen wonen," zegt Nick en Edgar sluit niet uit dat ze ooit nog eens een film gaan maken in onze hoofdstad. "Het lijkt me best wel leuk om eens een achtervolgingsscène met fietsen te doen en dan dwars door de binnenstad met al die steegjes en bruggen. Hartstikke leuk!"

Afbeelding verwijderd door redactie

Hot Fuzz is de opvolger van de succesvolle comedy Shaun of the Dead, behalve in Europa ook een kaskraker in Amerika. Edgar: "Toen we Hot Fuzz maakten was dat best wel een uitdaging. Het was een antwoord op het Amerikaanse politiegenre. In Groot-Brittannië zijn we nooit verder gekomen dan de misdaadfilm. Zulke films gingen altijd over Britse gangsters. De enige manier om dat genre een beetje uit te bouwen was door de Britse Bobby-figuur een tikkeltje Amerikaanse inslag te geven, zoiets als een klassieke Amerikaanse politiefilm." Hot Fuzz is echter niet alleen een politiefilm, maar eentje die doorspekt is met typische Britse humor. En dat kun je natuurlijk goed aan 'komedianten pur sang' Simon Pegg en Nick Frost toevertrouwen. "Ik vond mijn rol van Nick Angel wel de moeilijkste rol die ik ooit gespeeld heb, " vertrouwt Simon ons toe, "Behalve het harde trainen, was het vooral moeilijk om tijdens het acteren geen gekke bekken te trekken en gek doen, zoals ik dat doorgaans gewend op tv of in de comedy's waarin ik speel. In sommige scènes moest ik gewoon mijn ogen dicht doen om niet in een gigantische lachbui te schieten." Op de vraag of Simon en Nick lijken op de karakters die ze spelen, is het antwoord: "Nick lijkt helemaal niet op mij. Hij is een soort robot, die alleen maar met zijn werk bezig is. Hij ontdooit pas wanneer zijn collega Danny Butterman hem leert hoe je moet ontspannen." aldus Simon. Nick vindt dat hij wel een klein beetje lijkt op zijn rol van Danny: "Eigenlijk ben ik het helemaal, haha. Alleen is Danny meer een ladies man en ik ben in het dagelijkse leven wat rustiger."

Shaun of the Dead en Hot Fuzz staan bekend als comedy, maar ze zijn tegelijkertijd ook zeer gewelddadig. We vragen waarom dat is. Edgar Wright: "Dat komt door de films die we als inspiratiebron hebben gebruikt voor deze film. Ik noem bijvoorbeeld Lethal Weapon en Dirty Harry. Het idee was om een tegenstelling te bieden tussen het Engelse platteland en de Amerikaanse politiefilms. Je ziet een rustig Engels plattelandsdorpje waar nooit wat gebeurt plotseling veranderen in een chaotische plek waar van alles gebeurt." Nu de films van Edgar Wright zo succesvol blijken, ligt Hollywood al op de loer om de regisseur te strikken voor een film. "We hebben al heel wat aanbiedingen liggen, ja. Maar eerst willen we nog een paar typisch Engelse films maken. We zijn er juist trots op dat we een ander genre gecreëerd hebben, dat verder gaat dan de doorsnee misdaad- of politiefilms. Laat Hollywood nog maar lekker even wachten."

Afbeelding verwijderd door redactie
Hot Fuzz
Met o.a. Simon Pegg en Nick Frost
Regisseur: Edgar Wright
Tijd: 121 minuten
Vanaf 5 april te zien in de bioscoop.