VanVelzen leeft in een droom

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Roel van Velzen brak een half jaar geleden door onder de naam VanVelzen met de single Baby Get Higher. Iedereen had het over de zanger van 1.50 meter, die daarna Burn uitbracht. Dat hij meer is dan alleen 'die kleine' bewijst VanVelzen met zijn debuutalbum Unwind. Het album bestormt meteen de hitlijsten en behaalt de nummer één positie in de album top 100.

Dit succes had hij niet verwacht. "Als je me dit een half jaar geleden had verteld, had ik je uitgelachen. Dit is echt een droom. Ik wacht op het moment dat ik wakker word geschud en dan keihard 'geintje' hoor roepen. Het is super mooi. Ik mag samenwerken met getalenteerde mensen en geef gave optredens. Ik besef dat ik een bevoorrecht mens ben, want er zijn zoveel talenten. Daarom geniet ik me echt de blubbers!"

"Natuurlijk merk je dat mensen je muziek leuk vinden, dat zie ik ook aan de berichten op mijn website. Je hoopt dat het album goed scoort, maar het blijft ongrijpbaar. De muziekwereld is veranderd door al die downloads. Van platenmaatschappijen krijg je geen voorschot meer. Het is dus afwachten of die mensen echt naar de winkel gaan om je album te kopen. Dat doen ze en de reacties zijn heel goed. Zelf ben ik voor honderdduizend procent tevreden over het album, dat was ook de bedoeling. In eerste instantie heb ik het toch voor mezelf gemaakt."

Buitenland

Wil hij met dit album ook naar het buitenland? Er gaan geruchten dat hij wil dat zijn naam op de Amerikaanse manier wordt uitgesproken. "Dat heb ik echt nooit gezegd. Toen niemand me kende, dachten ze dat ik een Amerikaan was en spraken de dj's mijn naam zo uit. Iedereen mag het op zijn eigen manier uitspreken. Het buitenland is nog een ver van mijn bed-show. Laten we eerst maar eens kijken hoe het hier verder gaat. In het najaar komt er misschien een clubtour, maar verder dan een half jaar kijk ik niet en al helemaal niet naar het buitenland."

De meeste mensen kennen VanVelzen als de zanger van 1.50 meter. Zelf is hij die status moe. "Ik ben er over suf geluld. Mijn lengte heeft me zeker geholpen bij mijn herkenning, misschien gaat het nu eindelijk in mijn voordeel werken. Ik begrijp de reacties en vragen ook wel. Het is natuurlijk makkelijk praten, maar het gaat verder dan die 1.50 meter. Zonder inhoud kom je er ook niet."

Nominaties

Dat er meer is, beseft het publiek. Zo is VanVelzen genomineerd voor vier 3FM Awards: 'Beste Zanger', 'Beste Artiest Pop', 'Beste Nieuwkomer' en 'Beste Single' voor Baby Get Higher. "Ik sta in hetzelfde lijstje als Marco Borsato en Pascal Jacobsen van BLØF. Dat is niet te bevatten. Ik heb er wel aan gedacht om op mezelf te gaan stemmen, maar dan moet je een e-mailadres opgeven... Dat gaan we dus maar niet doen. Het gaat zoals het gaat. Het is een publieksprijs. Dat zijn de mooiste en heftigste prijzen."

Afbeelding verwijderd door redactie

Muziek

"Muziek maken is een soort oerdrift die in me zit. Daar moest ik iets mee doen. Als jongetje van een jaar of vijf stond ik al met een plastic gitaartje in de hand voor de spiegel. Ik stelde me dan voor dat ik door MTV geïnterviewd werd. Op dit moment ben ik al vijf jaar professioneel muzikant. Alleen sta ik nu opeens in de belangstelling. Dat is wel even wennen. Opeens heeft iedereen een mening over je. Ach, dat hoort er bij. Daardoor ben ik wel voorzichtiger geworden. Ik zal bijvoorbeeld niet meer klagen over het eten in een restaurant, want dan ben je die zeurende BN'er. Gelukkig doen mijn vriendin en familieleden gewoon normaal. Er is tenslotte meer dan VanVelzen."

Voor zijn nieuwe album werkte hij samen met een van die familieleden die zo normaal blijft: zijn vader Kor van Velzen. "We hebben samen twee teksten geschreven. Dat geeft een extra dimensie aan die nummers. Ik zal de momenten nooit meer vergeten waarop we samen aan de tekst aan het knutselen waren of er over nadachten met een fles wijn er bij." Zijn dit dan ook zijn favoriete nummers? "Dat wisselt heel vaak. Het ligt echt aan de stemming waar ik op dat moment in ben."

Live-man

VanVelzen is trots op het album waar hij 2,5 jaar aan heeft gewerkt, toch staat hij liever op het podium. "Het is bijzonder om je nummers in de studio tot leven te zien komen, maar ik ben echt een live-man. Ik vind het gaaf om mijn nummers live voor publiek te spelen." Dat is ook geen probleem, want er staan de aankomende periode een heleboel optredens op de agenda. Zo speelt hij tijdens Koninginnedag op het Museumplein in Amsterdam en tijdens diverse festivals, zoals het Bevrijdingsfestival. "Ik let wel op mijn rust. Ik ga mijn lichaam niet uitwonen. Mijn vakanties staan dan ook al gepland. Voor én na die drukke periode ga ik lekker weg."

Hij speelde vroeger bij Crazy Piano's in Scheveningen, maar dat gaat nu niet meer. "Het is niet te combineren. Ik heb daar een hele leuke tijd gehad, veel geleerd en goede vrienden ontmoet, maar het gaat niet meer. VanVelzen is namelijk meer dan alleen optreden. Ik ben bij iedere stap betrokken. Zo ben ik gewoon bij vergaderingen aanwezig. Dat is echt een voorwaarde." Verder nog plannen? "Medio mei komt mijn nieuwe single uit. Ik verklap nog niet welk nummer dat wordt."

Het zonnetje schijnt volop in het leven van VanVelzen. "Ik ga samenwonen met het meisje waar ik ontzettend veel van hou! Het is een nieuw avontuur en ontzettend spannend. Zij heeft ook een drukke baan, maar we zorgen er wel voor dat we de tijd die we hebben effectief besteden. Er komt natuurlijk veel bij kijken, maar we krijgen gelukkig hulp van onze ouders en vrienden. Dan valt het best mee."

Neem ook een kijkje op www.vanvelzenmusic.com