Laura Fygi op de Franse toer

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Laura Fygi is altijd al een levensgenieter geweest. Ze houdt van gezelligheid, lekker eten, een sigaretje en natuurlijk heerlijke muziek. Laura's laatste album draagt de romantische titel 'Rendez-Vous' en die dekt helemaal de lading van de plaat: een aantal uiterst sfeervolle liedjes, gekozen uit het Great American Songbook met daaraan toegevoegd de meest poëtische taal: het Frans. "Dit is voor mij echt het leukste project, wat ik tot nu toe gedaan heb. In heb er echt heel erg van genoten. Mijn favoriete liedjes heb ik ervoor uitgekozen. Daarbij liet ik me inspireren door de fameuze Hot Club de France-periode. Dat was in de jaren 30 een beroemde jazzclub in Parijs, opgericht ter bescherming en bevordering van de jazzmuziek".
Voor haar nieuwe plaat koos Laura specifiek voor het zingen in de Franse taal. "Het Frans zit in mijn genen. Ik ben tweetalig opgevoed: mijn moeder sprak Frans en mijn vader Nederlands. Mijn vader werkte bij Philips en werd in een Egyptische nachtclub smoorverliefd op mijn moeder, een buikdanseres. Omdat ik Frans spreek als mijn eigen taal, lag het voor de hand dat er eens een keer een album als dit zou komen: een Franstalig project, waar ik mijn hart en mijn ziel in kon leggen".

Afbeelding verwijderd door redactie

Voor het repertoire op haar nieuwe album besloot Laura te putten uit puur American Standards, op twee na dan. "Omdat het vooral gaat om liedjes van voor en tijdens de oorlog, was het makkelijk om er een Franse vertaling van te vinden. In de oorlogstijd was het immers uit den boze om Engels te zingen. Daarom werden bekende songs van Amerikaanse componisten dank zij instanties als de Hot Club de France al bekend in een Franse vertaling". 'Rendez-Vous' was wel een intensief project waar ruime tijd in gestoken werd. "We zijn al in de zomer van 2006 begonnen met het kiezen van de songs en met het bepalen van de solisten die we wilden uitnodigen" aldus Laura, die zegt dat het showbizzleven er bij haar al van kleins af aan al in zat. "Mijn liefde voor het podium en de showbizz heb ik van mijn moeder. Ze stimuleerde me om te zingen en te dansen. Ons huis was altijd gevuld met muziek, van Zuid-Amerikaans tot jazz en alles wat daartussen zat. Ik hield van muziek en wilde later zangeres worden". En Laura's droom kwam uit: ze wérd zangeres. Haar eerste groepje was Terra, naderhand gevolgd door Centerfold, een sexy damestrio a la Vanity Six waarmee Laura en haar meiden de hele wereld succesvol mee rondreisde.

Na de meidengroepen kwam de solotijd. Laura Fygi's jazztalent werd bij toeval in een bar in Zwitserland 'ontdekt'. Ze deed er een spontaan optreden bij een jazztrio. Zoals dat vaak gaat bij artiesten werd ze daar bij toeval door een belangrijke platenbaas gespot en dat was meteen het begin van een carrière, die tot nu voortduurt. Al 15 jaar lang maakt Laura Fygi de muziek waar haar hart ligt: van nostalgische, sensuele jazz tot swingende Latijns-Amerikaanse bossa nova. "Muziek is heerlijk. Het maakt positief en blij en het houdt je ook nog eens jong. Muziek is het ultieme middel voor het tonen van emotie. Wel moet de muziek die ik maak iedere keer een uitdaging zijn. Ik zoek steeds naar nieuwe projecten en ik doe niet graag twee keer hetzelfde. Met muziek moet je meegroeien en iedere keer iets nieuws durven te doen.

Afbeelding verwijderd door redactie

Laura Fygi is zeker geen vrouw die alleen maar leeft voor haar muziek. Niet haar muziek, maar haar gezinsleven heeft altijd de eerste plaats in haar leven ingenomen. "Ik ben eerst echtgenote en moeder en daarnaast een artiest. Ik kan mezelf nooit verwijten dat ik mijn kinderen niet heb zien opgroeien. Als ik op toernee ga naar het buitenland, dan zorg ik er eerst voor dat thuis alles reilt en zeilt. Ik laat allemaal lijstjes achter en zorg dat de koelkast goed gevuld is. Pas dan kan ik met een gerust hart op reis. Muziek? Ik prijs me rijk dat ik me er nog steeds zo heerlijk mee bezig kan zijn. Muziek geeft zoveel voldoening en vreugde. Ik zou niet anders willen wensen".