Een schip vol geheimen

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Deze zeeman, Vitaly Romanjoek, zou tijdens een reis vijf bemanningsleden hebben vermoord met bijlen en hen overboord hebben gegooid. Nadat ze zijn foto heeft gezien, besluit Nina hem op eigen houtje op te zoeken. De zaak heeft haar nooit losgelaten en Nina wil graag weten wat er nou precies is gebeurd. Ze vindt zijn onderkomen in een klein dorpje, maar wordt bijna ontdekt. Met gevaar voor eigen leven weet Nina te vluchten, maar ze neemt wel een schriftje mee. Hierin staan enkele Russische zinnen, die ze door een oud-collega laat vertalen. Het blijkt dat het over haar gaat... en haar Engelse ex-vriend Chris, de vader van haar zoon Jonas.

Ze ontmoet hem tijdens het onderzoek in de kroeg, maar na een half jaar later dumpt hij haar. Wel blijkt ze zwanger te zijn, iets wat hij nooit geweten heeft. Door de vertaalde zinnen ontdekt ze ook dat Chris niet is wie ze dacht. Hoewel alle mensen om Nina heen vinden dat ze de hele zaak moet laten rusten, gaat ze toch naar hem op zoek. Ze gaat naar Engeland en Schotland, waar ze alleen zijn collega weet op te sporen. Als hij wordt vermoord, vindt ze papieren die haar brengen bij iemand die vroeger een belangrijke functie had bij de Britse geheime dienst. Hij vertelt haar dat Chris - of Tommy, zoals hij eigenlijk heet - tijdens een missie is gedood, maar dat hij eigenlijk weer terug wilde naar Nina.

Terug in Denemarken denkt ze dat alles weer bij het oude is en ze de zaak heeft opgelost, maar niets is minder waar. Ze ontkomt aan een aanslag door de Russische maffia, legt contacten met moslimfundamentalisten en uiteindelijk komt een kopstuk van een Bosnische Al Qaedacel naar Esbjerg, die haar in Londen op het spoor is gekomen doordat ze vragen heeft gesteld. Hij is uit op Nina's leven, iets wat ze eerst niet doorheeft. Pas als ze merkt dat er rare dingen gebeuren, helpt ze de geheime dienst mee om de man in de val te lokken.

Spookschip is een boek dat je meteen vanaf het begin meeneemt in het verhaal. Nina is een stoer wijf die voor niets of niemand bang is, al beseft ze wel dat ze soms wat voorzichtiger zou moeten zijn met een kind dat op haar rekent. Bovendien kan ze haar collega's niet in vertrouwen nemen over haar zoektocht en haar oom en tante - die sinds haar jeugd voor haar zorgen - vinden het maar niets dat ze de zaak wil oplossen. Dan zijn er ook nog haar vader, met wie ze jaren geen contact heeft gehad, en haar vriend Martin, met wie de relatie niet echt wil vlotten. Het verhaal is prettig geschreven, al zou het soms wat minder detaillistisch mogen. Een uitgebreide omschrijving van de omgeving of een geschiedenisles kunnen best interessant zijn, maar die hoeven wat mij betreft niet in een thriller opgenomen te worden. Desondanks toch zeker een aanrader.

Afbeelding verwijderd door redactie

Jens Henrik Jensen
Spookschip
382 bladzijden
Uitgeverij: A.W. Bruna
ISBN: 978 90 5672 1800
Adviesprijs: 19,95 euro

Bestel Online!

Spookschip
Jens Henrik Jensen