Cavalia, onbeschrijflijk mooi!

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Saamhorigheid in een tent

Sinds de opening in Montréal, in 2003, is Cavalia al bezocht door ruim anderhalf miljoen mensen. Het kreeg wereldwijd zeer lovende kritieken. Deze imposante feiten beloven veel goeds voor de avond die ons te wachten staat. Van buiten lijkt de locatie een groot circusterrein, bestaande uit een dorp van zeven witte tenten. De show vindt plaats in de grote witte tent, oftewel the white big top, zoals ze het zelf noemen.

Voordat de voorstelling begint, worden we vermaakt met vragen over Cavalia, die worden geprojecteerd op doeken die op het podium hangen. Er wordt bijvoorbeeld gevraagd hoeveel hengsten meewerken aan de voorstelling. Antwoorden kan door te juichen. Dit is heel bijzonder, want zo wordt er direct een gevoel van saamhorigheid gecreëerd.

Afbeelding verwijderd door redactie

Een droomwereld

Zodra de voorstelling begonnen is, waan je je in een sprookjesachtige droomwereld. Door gebruik van projecties, lichtshows, muziek en zang is het alsof je ver weg bent van het parkeerterrein van de Amsterdam Arena. Even bestaan je dagelijkse beslommeringen niet meer. De artiesten uit de show zorgen er ook voor dat je wordt meegevoerd in het spel. Ze maken veel oogcontact en ze staan zichzelf toe om af en toe een foutje te maken, maar dat valt niet eens op. Want in een droomwereld hoef je niet perfect te zijn.

Het is ongelooflijk hoe goed de paarden luisteren. Paardenfluisteraar Frédéric Pignon begrijpt de paarden als geen ander. Hij speelt met ze, knuffelt en kust ze, en de paarden genieten duidelijk van zijn aanwezigheid. Ze doen in ieder geval steeds hun best om zijn aandacht te krijgen. Frédéric loopt dan ook voortdurend over het podium met een enorme grijns op zijn gezicht. In het begin lijkt dat ietwat vreemd, maar naarmate de voorstelling vordert, denk je bij jezelf: "Als ik zo'n baan had, zou ik ook de hele tijd zo'n grijns op mijn hoofd hebben". Af en toe zie je de ruiters iets fluisteren of op een bepaalde manier het paard aaien. Direct daarna galoppeert het paard naar de uitgang of draait een rondje. Zoals Frédéric zelf zegt: "Het gaat er meer om dat wij het paard begrijpen, dan dat we proberen het paard ons te laten begrijpen". De paarden hebben volledige beheersing over hun benen en de ruiters hebben volledige beheersing over de paarden zonder hen te overheersen. De paarden draaien hun hoef ook niet om voor een sprong of een dans zoals 50 Cent dat doet.

Afbeelding verwijderd door redactie

Niet te verwoorden, dit gevoel

Eigenlijk bevat Cavalia alle elementen van een fantastische show. Humor, spanning, romantiek en mooie muziek. Als publiek word je letterlijk meegenomen in het verhaal dat zich op het podium afspeelt; dat maakt het extra bijzonder. Zo bevindt je je ineens in de sneeuw in een winters sprookjesbos of vallen de herfstbladeren plotseling uit de lucht... Alles loopt vloeiend in elkaar over en het duurt precies lang genoeg.

Na de voorstelling waren we er gewoon even stil van. Het gevoel dat deze voorstelling geeft, is onbeschrijflijk. Wij zijn enorm onder de indruk van de interactie tussen mens en dier en het plezier dat de paarden en artiesten uitstralen. Niks paardencircus! Cavalia is een ervaring om nooit meer te vergeten...


Wil je weten wie er allemaal aanwezig waren bij deze première? Klik dan hier: VIP-spotting bij première Cavalia. Klik voor meer informatie en verkooppijzen door naar de officiële website: www.cavalia.net.

Cavalia
In the white big top
Bij de Amsterdam-Arena P2
Van 3 tot en met 27 mei 2007 in Amsterdam
Toegangsprijzen variëren van 29 euro tot 95 euro per persoon.
Kinderen krijgen 10% korting op de toegangsprijs.