Keuzes voor het sterven

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Bestaat er zoiets als een goede dood?

De schrijfster is, naast dat ze haar eigen praktijk in Oplichtend verlies- en stervensbegeleiding heeft, ook als vrijwilligster werkzaam in een hospice. Hierdoor komt ze regelmatig met afscheid nemen in aanraking. Ze schrijft in haar voorwoord dat ze zich regelmatig bezighoudt met vragen als: 'hoe kunnen we de degenen die ons voorgaan bijstaan? Wat betekent dat voor de degenen die ernaast staan? Bestaat er zoiets als een goede dood? Hebben achterblijvers er iets aan als ze in het leven al rekening hebben gehouden met het afscheid?' Ze vindt het belangrijk om je goed voor te bereiden, daarmee neem je veel spanning en angst weg. Want het verminderen van angst en spanning zal van pas komen op het moment dat we dit aardse leven loslaten. Daarom heeft ze ervoor gekozen om een informatief boekje over sterven te schrijven.

Gezellig met een kopje thee

Het is nu niet echt een boek die je gaat lezen 'voor de gezelligheid'. Het is ook niet bedoeld als een 'gezellig' boek, maar als een informatief naslagwerk. Monique Mortier heeft gebruik gemaakt van een stemmige kaft, met gebruik van pagina's met schaduwranden. Hierdoor heb je al direct het gevoel dat je een boekje over de dood leest.

Afbeelding verwijderd door redactie
Monique Mortier

Keuzes voor het sterven

is onderverdeeld in overzichtelijke hoofdstukken. Zo gaat de schrijfster eerst in vogelvlucht langs de veranderingen in het leven van Nederland na WOII. Dit vond ik op zich niet heel interessant. Echter, voor het boek is het wel van belang, omdat deze veranderingen heel veel effect hebben gehad op onze beleving van een begrafenis.

Het boek gaat verder kort in op de verschillende mogelijkheden van sterven, zoals waar (thuis, in een hospice, in het ziekenhuis). Hierbij gaat ze de taboe-onderwerpen niet uit de weg. Ze geeft informatie over versterven, zelfdoding en euthanasie. Wat ik erg sterk vind aan haar schrijven, is dat zij álles beschrijft. Ze gaat geen onderwerp uit de weg. Ook geeft ze voor- en nadelen, zonder je daarmee haar eigen mening op te dringen. Soms is ze wel wat kort in haar uitleg en bleef ik met meer vragen zitten dan dat ik had voordat ik het boekje las. Maar aan het eind van het boek geeft ze een lijst met adressen, zodat je, mocht je geïnteresseerd zijn, dieper op de materie kan ingaan.

Handige tips

Niet direct een boek dat je uit het schap zal pakken, maar misschien zou je het wel eens moeten doen. Het is niet een dik boek en je komt veel meer te weten over de bestaande mogelijkheden op het gebied die er zijn in Nederland. Heb je er wel eens aan gedacht om je lichaam beschikbaar te stellen aan de wetenschap? En wat gebeurt er dan eigenlijk met je?

Hierop en op andere onderwerpen gaat Monique in. Tevens maakt ze gebruik van persoonlijke verhalen. Je leest dan hoe iemand anders het heeft ervaren. Het maakt het allemaal net wat meer te begrijpen. Ook geeft de schrijfster handige tips van websites, zodat wanneer je meer wilt weten over een onderwerp, je weet in welke richting je moet zoeken.

Afbeelding verwijderd door redactie
Monique Mortier
Keuzes voor het sterven
159 bladzijden
Uitgeverij: A.W. Bruna uitgevers
ISBN10: 9022992691 | ISBN13: 9789022992692
Adviesprijs: 14,95 euro

Bestel Online!

Keuzes voor het sterven
Mortier, M.