Richard Gere als leugenaar

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Het verhaal speelt zich af in de jaren zeventig. Het nieuwe boek van de ?inmiddels legendarische- schrijver Clifford Irving wordt wederom niet uitgebracht en de auteur balanceert op het randje van zijn schrijversbestaan. In een confrontatie met zijn uitgever roept hij wanhopig nu toch wel hét boek van de eeuw te gaan schrijven: de biografie van Howard Hughes. Deze multimiljonair verdiende zijn geld als filmproducent en piloot, maar verdween eind jaren vijftig uit het openbare leven en werd een mysterie. Mysterieus is het dan ook als Clifford beweert dat Hughes hem heeft benaderd om zijn levensverhaal op papier vast te leggen. Toch weet hij zijn uitgever te overtuigen en samen met compagnon Dick Suskind (Alfred Molina) gaat hij aan de slag. Het boek is echter een complete 'hoax' (vrij vertaald als 'bedrog') en naarmate het verhaal vordert verliest Clifford zich er volledig in. Een dramatisch einde is niet te voorkomen en de schrijver verliest meer dan alleen zichzelf.

Afbeelding verwijderd door redactie

Het is niet de eerste keer dat een film zich baseert op de geheimzinnige Howard Hughes. In 1977 maakte regisseur William A. Graham een verhaal over het leven van de rijke kluizenaar en in 2004 vertolkte Leonardo DiCaprio de rol van Hughes in The Aviator. Het toeval wil, dat DiCaprio twee jaar eerder de hoofdrol speelde in Catch Me If You Can, een film die qua plot erg veel op The Hoax lijkt. In beide films regeert de leugen en weet de hoofdpersoon iedereen om de tent te leiden. Daarnaast zijn de films allebei gebaseerd op waargebeurde gebeurtenissen. Toch is het de vraag wat feit en fictie is in The Hoax. In de film zou Howard Hughes per helikopter op het dak van de uitgeverij landen. Feit is dat dit nooit gebeurd is. Clifford Irving himself had de producer verzekerd dat dit niet in het boek is geschreven, maar wel heeft plaatsgevonden. Later suggereerde hij echter dat het allemaal verzonnen was. Overigens ontkent Irving ook dat hij überhaupt iets met de film te maken heeft gehad. Het blijft de vraag of het wederom een 'hoax' is dus.

Afbeelding verwijderd door redactie

Verwacht van The Hoax dus geen zwijmelfilm met Richard Gere, maar een spannend drama met een sterk plot. Aan de nodige portie humor is ook gedacht, met name in de rol van co-auteur Dick Suskind. Alfred Molina speelt voortreffelijk deze aandoenlijke, stuntelige man, die de 'hoax' telkens net aan geheim weet te houden. Samen met het goede acteerwerk van Richard Gere vormen de twee een ijzersterk duo. Voor een avond spanning en drama is The Hoax absoluut een aanrader.


The Hoax
Met: o.a. Richard Gere, Alfred Molina en Hope Davis
Regisseur: Lasse Hallström
Tijd: 115 minuten
Adviesleeftijd: 12 jaar
Vanaf 24 mei in de bioscoop