In Memoriam

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Haibun? Haiku? Tanka? Het zegt je hoogstwaarschijnlijk helemaal niets. Wij hebben het even op een rijtje gezet, zodat je een beeld krijgt van wat Geert Verbeke nu eigenlijk doet. De voorbeelden zijn afkomstig uit zijn boek In memoriam

Haibun:
Dit is een prozastukje dat afgewisseld wordt door een haiku. Deze tekst hoeft niet noodzakelijk in de ik-vorm worden geschreven. Het stukje lijkt het meeste op een dagboekfragment, omdat er plaats is voor indringende gebeurtenissen en ontmoetingen.

Boeddha
Na een lange rit, tot rust komen tijdens het vegen. Sneeuw en ijs ruimen. Daarna wat brandhout sprokkelen. Mandarijnen verlaten de tempeltuin en prevelen de namen van hun geliefden. Ondertussen cirkelen hongerige meeuwen boven de grafakker. In een verlaten nis zegent boeddha licht en schaduw.

een zacht omhelzen
als innige deelneming
wat rest is woordloos

Afbeelding verwijderd door redactie

Haiku:

Volgens Verbeke leent de Haiku zich uitstekend voor observaties over leven en dood. Deze tekstvorm is afkomstig uit Japan. Het is een compact, drieregelig, gedicht van ongeveer zeventien lettergrepen. In deze onopgesmukte poëzievormen zijn rijm, maat en metafoor niet gebruikelijk.

wat zegt een mens
tegen een arduinen steen
ditjes en datjes

Afbeelding verwijderd door redactie

Tanka:

Deze voorloper van de haiku was vooral populair tussen de twaalfde en vijftiende eeuw onder de benaming 'Waka' of 'kort gedicht'. Het is een lyrisch Japans gedicht, geschreven in vijf regels met ongeveer 5-7-5-7-7 lettergrepen.

rouwbrieven schrijven
het schoonschrift haalt het niet
van de vermoeidheid
hanenpoten en krabbels
worden bijna onleesbaar

Afbeelding verwijderd door redactie

In memoriam

is een mooi werk geworden van Geert Verbeke. Hij heeft zijn gevoelens schitterend verwoord en vastgelegd op beeld. De stijl mag dan niet zo bekend zijn en zal voor sommige mensen in het begin eventjes wennen zijn, maar wat mij betreft is Verbeke echt een goede woordkunstenaar.

Tijdens het lezen ben ik doodstil. Dit zijn echt adembenemende meesterwerkjes. Soms pink ik een traantje weg, andere keren verschijnt een lach op mijn gezicht. Deze teksten over de dood zijn ontzettend herkenbaar. Als je net afscheid van iemand hebt genomen, zullen ze echt troost bieden bij de rouw(verwerking).

Afbeelding verwijderd door redactie

Geert Verbeke
In memoriam
128 bladzijden
Uitgeverij: A3 boeken
ISBN: 90-77408-28-2
Adviesprijs: 17,50 euro

Bestel Online!
In memoriam
G. Verbeke