Vlaamse stripheld komt tot leven

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Afgelopen dinsdag ging de reprise van deze musical (die eerder al in België werd opgevoerd in 2001) in première in het Rotterdamse Luxor-theater. Een speciale dag, want honderd jaar geleden werd Kuifjes schepper geboren. De Belgische striptekenaar en schrijver Hergé (1907-1983). En hoewel de Musical Awards de avond ervoor waren uitgereikt en de halve musicalwereld waarschijnlijk met een kater op bed lag, hadden toch nog een aantal BN'ers de moeite genomen om Kuifje te zien debuteren als musicalster. Henk van der Meijden, Stanley Burleson, Mike de Boer, Edwin Rutten, Gert (bekend van zijn vierpotige makker Samson) en Emile Ratelband lieten hun gezicht zien bij deze bijzondere musical.

In de hernieuwde musical van de Vlaamse producent Musical Dreams staat het dubbelalbum De zeven kristallen bollen en De zonnetempel centraal. Hierin wordt de mummie van Rascar Capac door een zevenmans expeditie ontvreemd uit een heilig Incagraf in Peru. Geen goede zet, want daarmee halen de mannen de vloek van de Zonnegod op hun hals. Een vloek van duisternis die de hele wereld bedreigt. Kuifje en zijn vrienden raken bij de zaak betrokken en doen er alles aan om het laatste expeditielid, professor Bergamot, te beschermen. Tevergeefs. Dan wordt tot overmaat van ramp ook nog professor Zonnebloem ontvoerd. Dat leidt Kuifje, Bobbie en kapitein Haddock naar Peru.


Operazangeres Miranda van Kralingen vertolkt de rol van operadiva Bianca Castafiore, een verwaande troela die zichzelf iets hoger heeft zitten dan haar omgeving. Als zij haar mond opentrekt, springen lampen kapot en maken mensen dat ze wegkomen. Van Kralingen zet de rol hilarisch neer. Ook het detectiveduo Jansen en Janssen (gespeeld door Dirk Cohen en Walter Baele) zorgt regelmatig voor een lach in de zaal, alleen jammer dat hun bewegingen niet helemaal gelijk gaan.

Musical-coryfee Henk Poort steelt de show zoals altijd. Dit keer zet hij Kuifjes makker Kapitein Haddock neer, en dat doet hij zeer overtuigend. Ook een compliment verdient het decor. Een groot compliment, want het prachtige decor zorgt ervoor dat het stripverhaal tot leven komt. Een treinstation, een ziekenhuis, een waterval, een tempel, een markt in Peru: het decor wisselt in rap tempo. Ook leuk: Kuifjes hondje Bobbie wordt gespeeld door een echte viervoeter.

Zijn er dan geen minpunten? Natuurlijk, Kuifje is geen spectaculaire musical als The Lion King, Tarzan of Saturday Night Fever. Daarvoor is De Zonnetempel te gewoontjes. De liedjes zijn te saai om in je hoofd te blijven hangen en de personages veroveren de zaal niet. Het is niet bepaald een musical voor jonge vrouwen. Kuifje is wél de moeite waard voor liefhebbers van de gelijknamige strip en voor fans van de wat kleinere musicals. Zij zullen zeker genieten van deze sympathieke voorstelling.

Kuifje - De Zonnetempel is nog tot 17 juni te zien in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam.
Kijk voor meer informatie op www.musicalkuifje.com