Van Spandau Ballet tot Swing

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Tony Bennett wordt in hetzelfde rijtje als Frank Sinatra en de zijnen geschaard. In 1950 tekende hij een platencontract bij Columbia en hij verkocht wereldwijd meer dan 50 miljoen cd's. Duizenden meisjes lagen aan zijn voeten. Tony Bennett heeft meer dan honderd liedjes op zijn naam staan en ontving dertien Grammy Awards. De laatste was een Lifetime Achievement Award. En het is niet onlogisch dat hij die kreeg, als je de hierboven beschreven staat van dienst bekijkt.

Naamgenoot Tony Hadley is van een andere generatie. Als frontman van de immens populaire band Spandau Ballet, scoort hij in de jaren tachtig grote hits als Gold en True. Ondanks het feit dat Tony Hadley lang niet zoveel prijzen won en platen maakte, is zijn fluwelen stem wél uit duizenden te herkennen. Sinds het uiteengaan van de band treedt Tony solo op bij grote evenementen als de Night of the Proms. Het succes dat hij met Spandau Ballet had, heeft hij echter nooit meer geëvenaard. Toch brengt Hadley regelmatig nieuwe platen uit.

In 2006 gooide Hadley het roer om en bracht, wellicht geïnspireerd door Robbie Williams' Swing when your Winning, het album Passing Strangers op de markt. Prachtige ballads en swingende nummers geheel in de stijl van de oude big band. Het moet gezegd worden, Tony Hadleys stem was al fenomenaal, als leadzanger van een big band is hij geweldig. Hij is vijftig jaar te laat geboren en kan zich uitstekend meten met zijn naamgenoot Bennett.

The Kings Of Swing voegt het werk van de Tony's samen. Niet zoals Robbie Williams met Sinatra deed door beide daadwerkelijk samen te laten zingen, maar door zeven nummers van elk op de cd te plaatsen. En dat levert een heerlijke luisterplaat op, waarbij Tony Bennett de meer langzame nummers voor zijn rekening neemt en Tony Hadley up-tempo gaat. En het moet gezegd worden: Tony Hadley is mijn grote favoriet. Wat een energie, wat een stem, wat een sound. Daar wil ik ook best een hele cd van horen!

Afbeelding verwijderd door redactie

Kings of Swing
Tony Bennett & Tony Hadley
Speelduur: 42 minuten en 16 seconden
Label: Smith&Co
Adviesprijs: 16,49 euro

Bestel goedkoper online!

Kings Of Swing
Hadley, Tony