Onderbewust

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Na de proloog ben ik eigenlijk een beetje teleurgesteld. Ik had het verhaal van een jonge vrouw verwacht. Iemand met wie ik mezelf kon identificeren. Helaas bekijkt de schrijfster alles vanuit de ogen van de moeder. Natuurlijk blijkt het een heftig verhaal te zijn. De twintigjarige Roos wordt namelijk bewusteloos op straat gevonden en in kritieke toestand in het ziekenhuis opgenomen. Moeder Janine wordt 's nachts door twee agenten gewekt.

Toch blijft de schrijfster wat mij betreft te veel in de emoties van Janine hangen. Emoties die ik erg cliché vind. Natuurlijk heeft dochterlief een rijke, knappe vriend die moeder niet vertrouwt. Het ontbreekt dan ook aan spanning aan het begin van deze literaire thriller. Daar komt gelukkig verandering in op het moment dat ze Remco, de vriend van haar dochter, gaat vertellen dat Roos in het ziekenhuis ligt. Hij vindt het verschrikkelijk, maar Janine vertrouwt het niet. Als ze hem later zijn studentenhuis ziet verlaten, weet ze met een smoes binnen te komen. Daar ontdekt ze spuiten, poeders en een schokkende videoband.

Natuurlijk gaat Janine op zoek naar meer informatie. Aan haar dochter heeft ze niets. Die kan zich niets meer herinneren. Steun van haar man Berend hoeft ze ook niet te verwachten. Hij zit met een zakenpartner in Amerika en kan onmogelijk naar huis komen. De enige die haar helpt is de vrijgezelle onderzoeker Rick. Met gevaar voor eigen leven weten ze Remco op spetterende wijze te ontmaskeren.

Onderbewust is niet het boek dat ik dacht dat het was. Waar ik de boeken van Saskia Noort en Simone van der Vlugt altijd met moeite wegleg, moest ik deze keer moeite doen om verder te lezen. Niet dat het geen goed onderwerp is voor een bloedstollende thriller, daar ligt het niet aan. Nee, het gaat om de finishing touch. Marit Hofland kan zeker schrijven, maar ze moet net dat beetje extra nog ontdekken. En dat zinnetje op de cover... Ja, dat is natuurlijk misleidend. Om teleurgestelde reacties te voorkomen was alleen de titel en naam van de schrijfster voldoende geweest. Laat dit een les zijn voor de schrijfster. Tenslotte is alle begin moeilijk en het schrijven van een goede literaire thriller al helemaal.

Afbeelding verwijderd door redactie

Marit Hofland
Onderbewust
254 bladzijden
Uitgeverij: De Kern
ISBN: 978 90 325 0442 7
Adviesprijs: 16,95 euro

Bestel online!

Onderbewust
Margreet Hofland