Tori Amos in de Heineken Music Hall

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Seth Lakeman

stond in het voorprogramma als opwarmer voor het publiek. Vaak zijn de voorprogramma's niet zo denderend, maar af en toe zit er een hele goede tussen. Zo ook Seth Lakeman. Het is te beschrijven als een soort Hill-Billy folkmuziek met drums en gitaar waardoor er een goede dosis rock aan toegevoegd wordt.

Na drie kwartier wachten maakte Pip, een van de vijf 'Dolls', haar opwachting. Voor de tour begon heeft Tori Amos aangegeven elke show met een ander karakter van haar American Doll Posse te starten. Pip opent met Teenage Hustling, een van haar eigen nummers van het album American Doll Posse. Ook de rest van haar nummers brengt ze ten gehore, evenals haar eigen versie van Bliss.


Na een korte pauze komt Tori, als haar karakter Tori, het podium op. Ook zij begint met een eigen nummer van het album, namelijk Big Wheel. Daarna volgen gelukkig wat oudere nummers en blijkt het niet een tour te zijn waar bijna alleen maar nummers gespeeld worden van het nieuwste album. Ergens halverwege begint Tori een praatje met het publiek waarin ze om een Heineken vraagt (Heineken Music Hall). Meteen daarna vertelt ze dat ze beter niet kan drinken tijdens het spelen, omdat ze anders van haar pianokruk valt. Ook vertelt ze dat ze beter geen jointje kan gaan roken (dit was af en toe goed te ruiken in de zaal). Dit resulteert in een grappig en lief liedje over haar piano, een Bösendorfer, die net gestopt is met roken en ruzie heeft met het orgel.

Winter is een van de nummers die heel goed ontvangen wordt door het publiek. Doordat ze deze helemaal solo speelt komt de kracht van het nummer goed naar voren. Als Tori terugkomt voor een toegift laat ze een geweldige versie van Precious Things horen. Gevolgd door Tear in your hand. Deze drie nummers zijn allemaal afkomstig van het album Little Earthquakes, wat Tori's eerste solo album is.


Als tweede toegift speelt ze nog Bouncing off clouds en Hey jupiter. Daarna is het toch echt voorbij. Tori Amos heeft twee uur lang nummers ten gehore gebracht, en aan de reactie van het publiek te horen zijn deze allemaal goed ontvangen. Van mij had het nog wel twee uur langer door mogen gaan. Het was echt een geweldige show met geweldig geluid!

Lees ook de recensie over de cd American Doll Posse: Klik!.

Op 1 juli speelt Tori Amos op het Rock Werchter festival in Belgie. Kijk voor meer data op: Tori Amos' website.