Doe Maar!

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Vijfentwintig jaar na de eerste nummer één hit van Doe Maar zijn de hits terug. En dit keer in de vorm van een musical. Doe Maar de popmusical speelt zich af in de jaren tachtig van de twintigste eeuw. Twee jonge meiden, Janice en Alice, staan op het punt van volwassen worden.

Beide komen ze uit totaal verschillende gezinnen. Alice (Dorien Haan) komt uit een vrij conservatief gezin: vader werkt en moeder is thuis. Janice (Kim-Lian van der Meij) daarentegen heeft geen vader meer en haar moeder (gespeeld door Lenette van Dongen) is een overjarige hippie die al haar tijd steekt in het tegenhouden van het plaatsen van de kruisraketten.

Afbeelding verwijderd door redactie

Janice en Alice gaan veel stappen en tijdens één van hun stapavondjes komen ze 'Rits' tegen. Een stoere, mooie, jongen die het hart van Janice veroverd. Maar het liefdespad gaat voor beiden niet over rozen.

Alice heeft een heel ander probleem, zij wordt bijna achttien en is nog maagd. En wanneer de lang verloren vader (Jan Rot) van Rits naar huis komt, Rits en zijn broertje Tommie (Bart Rijnink) bijna uit huis worden gezet en de ouders van Alice uit elkaar gaan, is de chaos helemaal compleet.

Afbeelding verwijderd door redactieAfbeelding verwijderd door redactie

Vanaf het allereerste begin spettert de musical van het podium af. Een golf van emoties spoelt over je heen. Verliefd, gelukkig, ongelukkig, verdrietig, alles maak je mee, leef je mee. Bijzonder is de band die op het podium staat en tijdens het hele stuk bij het verhaal worden betrokken. Het is erg grappig om te zien dat wanneer het spel zich links op het podium afspeelt, de hoofden van de band dan ook naar links gaan.

Daniel Boissevain is een goede acteur, maar niet een briljant zanger. Desondanks zet hij een overtuigende Rits neer. Kim-Lian van der Meij is werkelijk gegroeid in haar rol als Janice. Ze schittert terwijl ze speelt, straalt als ze zingt en sprankelt als ze danst. Ik was diep onder de indruk van haar prestaties op het podium.

Extra aandacht voor de moeders in het spel is ook niet overbodig. Lenette van Dongen is erg geestig als Flora die bijna voortdurend stoned is en Annick Boer die Ria speelt is absoluut briljant. Ze speelt een nogal dommige huismoeder die transformeert tot een sterke vrouw die haar eigen mening heeft en deze ook durft te geven. Deze ontwikkeling is niet alleen grappig, maar ook ontroerend neergezet. De musical Doe Maar heeft in mei vijf Musical Awards gewonnen en ze waren alle vijf verdiend. Als je zin hebt in een leuke avond met lekkere muziek: gaan!


V en V entertainment
Doe Maar, de musical
Speelt nog tot 25 november 2007, check de speellijst voor de data op de officiële website
Prijzen variëren van 15,00 tot 41,00 euro