Onzichtbare vrouwen

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Het eerste deel van Onzichtbare vrouwen gaat over hoe Jacky er geleidelijk in slaagde om in het Verenigd Koninkrijk - alhoewel ondergedoken - een nieuw leven op te bouwen. Mede dankzij de liefde van haar ouders, haar nieuwe echtgenoot en haar dochters Amira en Leila. De fatwa (doodsbedreiging) die haar ex-man over haar heeft laten uitgeroepen is tot op de dag van vandaag nog steeds van kracht, dus echt veilig zal zij zich nooit voelen.

Jacky's verhaal staat echter niet op zichzelf. Vele vrouwen wanen zich namelijk onzichtbaar, ook bij ons hier in het Westen. Ze kunnen naast je staan in de supermarkt en tegen je glimlachen. En ondertussen dragen ze een groot geheim met zich mee, waar jij totaal geen weet van hebt. Zij hebben de keuze gemaakt om onzichtbaar te zijn om te overleven, maar de kans dat zij zichzelf daardoor verliezen is zeer groot. Jezelf (kunnen) zijn, is voor onzichtbare vrouwen een onbereikbare luxe.

De verhalen in Onzichtbare vrouwen gaan niet alleen over vrouwen die te maken hebben met de islam. Ze gaan over vrouwen zoals jij en ik. Kwetsbare vrouwen die te maken krijgen met mishandeling, onbegrip en machtsmisbruik. Vrouwen die zichzelf verliezen in de liefde. Vrouwen die zichzelf wegcijferen voor de liefde. Vrouwen die voor moeilijke keuzes in het leven staan. De verhalen zijn meteen ook het bewijs van de kracht van deze vrouwen. De kracht om te overleven en de strijd te durven aangaan ten behoeve van het behoud van het eigen ik.

Oprah Winfrey zei ooit eens: "True freedom is liberating someone else by telling your story." (Echte vrijheid is iemand te bevrijden door jouw verhaal te vertellen.) En daarmee is het hele boek mooi samengevat. Het vergde veel moed van deze vrouwen om hun verhaal te vertellen, in de hoop hier andere vrouwen die in dezelfde nood zijn mee te helpen. En hopelijk spoort het boek andere vrouwen aan om ook hun mond open te trekken en om niet langer onzichtbaar door het leven te gaan.

Jacky Trevane
Onzichtbare vrouwen
255 bladzijden
Uitgeverij The House of Books
ISBN10: 9044317423 | ISBN13: 9789044317428
Adviesprijs: 16,90 euro

Bestel online!

Onzichtbare vrouwen
Jacky Trevane