Enrique's slapeloze nachten

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Als zoon van Julio Iglesias stond de 32-jarige Enrique al van kleins af aan in de schijnwerpers. Het is dan ook niet zo vreemd dat de jonge Iglesias al vroeg in zijn leven kennis maakt met muziek. Als hij zeven jaar is, stuurt zijn moeder Isabel Preysler hem naar Miami in Florida, waar zijn beroemde vader op dat moment woont. Hij leert door hem verschillende stijlen kennen, maar geniet vooral van de Spaanse, Europese en Amerikaanse invloeden.

Toch duurt het nog jaren voordat hij zich écht bezig gaat houden met de muziek. Als hij zijn middelbare school heeft afgemaakt stuurt hij wat demo's rond naar verschillende platenmaatschappijen. Dat doet hij onder de naam Enrique Martinez, om niet meteen vergeleken te worden met zijn vader. In 1996 komt onder z'n eigen naam zijn debuutalbum uit, waarmee hij vooral veel succes heeft in thuisland Spanje en buurland Portugal.

De rest van de wereld maakt drie jaar later pas kennis met Enrique Iglesias, als zijn eerste Engelstalige cd Enrique verschijnt. Een voltreffer, met hits als Bailamos, Rhythm Divine en Could I Have This Kiss Forever, een duet met Whitney Houston, wat hem in Nederland zijn eerste nummer 1-hit oplevert. Ook de opvolger Escape doet het goed met de singles Hero (met een gastrol voor Jennifer Love Hewitt) en Escape, waarbij hij zijn grote liefde Anna leert kennen. De afgelopen drie jaar heeft Enrique hard gewerkt aan zijn achtste cd. De titel van het album verwijst naar de periode van de dag waarin de zanger het liefst zijn nummers schrijft, de nacht.


Het lijkt tegenwoordig haast een must om op je album hulp te krijgen van een rapper, want in het nummer Push doet Lil' Wayne zijn ding. En het moet gezegd worden, het klinkt lekker. Dat geldt ook voor de aanstekelijke single Do you know (the Ping Pong Song), die vast goed is voor een zomerhit. De ballad Miss you schreef Enrique voor zijn vriendinnetje Anna en het is niet de enige ballad die op de cd te horen is. Toch wordt het niet één zoetsappige toestand, zoals bijvoorbeeld bij zijn vader het geval zou kunnen zijn. Enrique heeft in meerdere landen aan zijn album gewerkt, waardoor het niet zo'n typisch glad Spaans geluid heeft. Vooral door de meer up-tempo nummers blijft Insomniac goed te behappen.

Hoewel de muziek van Iglesias junior bepaald niet mijn smaak is, moet ik toch zeggen dat hij een aardig album bij elkaar heeft weten te zingen. Vooral de single Do you know blijft erg lang in je hoofd hangen als je 'm gehoord hebt, al vind ik het persoonlijk niet zo nodig dat 'ie er ook nog een keer in het Spaans op staat, net als twee andere nummers. Maar Enrique wil uiteraard ook zijn Spaanse vrienden tevreden houden. Al met al is Insomniac een leuke cd voor in de zomerperiode, met prachtig weer op een lekker terrasje. Sluit je ogen, voel tussen de regels door de latin klanken en je waant je lekker op het strand. Laat die zomer maar komen!

Insomniac
Enrique Iglesias
Label: Interscope Records
Speelduur: 60 minuten
Adviesprijs: 19,99 euro

Bestel goedkoper online!

Insomniac
Enrique Iglesias