16 augustus 1977: 'Elvis is dead"

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

De officiele doodverklaring komt pas om 3:30 uur in de middag vanuit het Baptist Hospital, Memphis. Elvis wordt doodverklaard door zijn persoonlijke arts George Nichopoulos. Buiten het ziekenhuis wachten duizenden mensen in ongeloof. Later die dag komt er een persconferentie waarin Jerry Francisco verteld dat de doodsoorzaak officieel een onregelmatige hartslag, die uiteindelijk een hartstilstand veroorzaakte, was. Geruchten gaan echter dat hij een overdosis medicijnen had genomen. Hij had waarschijnlijk al drie uur op de badkamervloer gelegen voordat zijn vriendin Ginger hem vond. Elvis was slechts 42 jaar geworden.

"The King is dead" kopten de kranten de volgende dag. Graceland werd overspoeld door bloemen en fans die Elvis hun laatste eer wilden bewijzen. Zijn begrafenis twee dagen later was een waar mediacircus. Veertien witte Cadillacs reden van Graceland naar de begraafplaats, Forrest Hill Cemetery.

Op zijn grafsteen zijn de volgende woorden te lezen:

He was a precious gift from God We cherished and loved dearly.

He had a god given talent that he shared with the world. And without a doubt, He became most widely acclaimed capturing the hearts of young and old alike. He was admired not only as an entertainer, But as the great humanitarian that he was For his generosity, and his kind feelings For his fellow man. He revolutionized the field of music and Received its highest awards. He became a living legend in his own time, Earning the respect and love of millions. God saw that he needed some rest and called him home to be with him.

We miss you, Son and Daddy. I thank God that he gave us you as our son.

Nederlandse vertaling:

Hij was een kostbare gift van God, Die wij koesterden en innig lief hadden. Zonder aarzelen liet hij de wereld delen in de talenten die God hem had gegeven Door allen toegejuicht in de harten van jong en oud bewonderd niet aleen als entertainer, maar als een edelmoedig mens. Die zijn medemens een warm hart toedroeg. Hij bracht een omkeer in de muziek en ontving haar hoogste beloningen Hij werd in zijn leven een legende en genoot het respect en de liefde van miljoenen. God zag dat hij rust nodig had, en riep hem bij zich thuis.

We missen je, zoon en vader Ik dank de Heer dat Hij ons jou als zoon gegeven heeft.

Oorspronkelijk werd Elvis begraven in een familiemausoleum op Forest Hill Cemetary, maar na een poging tot diefstal werd zijn lichaam, en dat van zijn moeder, op 11 november 1977 verplaatst naar zijn landgoed Graceland. Elvis' graf werd al snel een bedevaartsoord voor Elvisfans. In 1982 werd Graceland opengesteld voor publiek.