Lauryn Hill met keelproblemen in de Heineken Music Hall

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Toen Lauryn Hill in 1998 met The Fugees The Miseducation of Lauryn Hill maakte, werd ze direct een wereldster. Met een combinatie van soul, reggae en hiphop maakte het multiculturele gezelschap een album waarover de critici wereldwijd hun lof uitspraken. Helaas werd het stil na het met vele Grammy's beloonde debuut. Lauryn wijdde zich aan het moederschap (samen met een zoon van Bob Marley kreeg ze vier kinderen) en de muziek verdween naar het tweede plan. Pas in 2002 maakte Lauryn een Unplugged album, dat helaas nergens het niveau haalde van het beroemde debuut. Sindsdien is er geen werk meer van Ms Hill verschenen, al wordt er wel gesproken over een nieuw album in 2008. Dat kan wel eens waar zijn, want donderdag kondigde ze haar optreden aan als 'een avond vol oude en nieuwe songs'.

Afbeelding verwijderd door redactie

Maar voor het zover was, werd het publiek in de slechts halfvolle Heineken Music Hall aardig op de proef gesteld. Het concert zou rond half negen beginnen, maar het werd uiteindelijk half tien. Na lang wachten kwam er een woordvoerder op het podium, die aankondigde dat Ms Hill last had van een schorre keel, maar dat ze tóch speciaal voor haar Nederlandse fans naar Amsterdam was gekomen. Dat kon het publiek wel waarderen en hield het wachten nog even extra lang vol. Voordat de zangeres zelf het podium betrad, mocht eerst haar band warmdraaien. Dat klonk in ieder geval ultra strak, alhoewel het lange intro meer weg had van een rocksong dan de soulklanken die je zou verwachten. Maar... waar bleef Ms Lauryn Hill zelf? Die betrad opeens het podium. Ze zag er ? gekleed in een soort regenjas, een ruitjesbroek en een vreemd hoedje - uit als een kruising tussen Oprah Winfrey en Diana Ross. Behalve de schorre stem was ook het geluid in de HMH ook nog eens allerbelabberdst.

Afbeelding verwijderd door redactie

Nieuwe en oude nummers kwamen voorbij, maar dan helaas in onherkenbare, ultrasnelle versies. Waar waren de mooie, gedreven ballads gebleven? Die kwamen pas aan het eind, toen er van Lauryns stem écht bijna niets meer over was. Lauryn wilde het publiek graag nog een bijzondere noot meegeven, maar het lukte niet. Heel erg jammer, want de fans hadden zich echt heel erg op deze nostalgische avond verheugd.