Bettye LaVette: Gewelddadig goed!

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
The Scene of the Crime

is mijn eerste kennismaking met de zangeres die in 1946 geboren is in Muskegon, Michigan en opgroeide in Detroit. Ik lees op internet dat ze één van de weinige soulzangers is die haar carrière niet begon in een gospelkoor. Op zestienjarige leeftijd werd ze ontdekt door de legendarische Motor City Music raconteur Johnnie Mae Matthews. Bettye heeft over de hele wereld opgetreden en iedereen die haar kent, weet dat ze een ongelooflijk getalenteerde zangeres is. Ok, iedereen behalve ik dan.

Maar dat ze niet de minste zangeres is, hoor ik meteen als ik haar album opzet. Wat bezit deze dame een ongelooflijk expressieve stem! Klinkt ze op het ene moment ontzettend krachtig en intensief, op het andere moment toont ze zich juist kwetsbaar en hartbrekend. Wow, wat een kracht! Ik vraag me af waarom ik nog nooit iets van deze zangeres heb gehoord, terwijl ik wel andere grote soulnamen uit het verleden kan opnoemen. Snel ontdek ik hoe dat kan: ze kreeg bij haar debuut in 1972 gewoon geen steun van haar platenmaatschappij. Pas in 2005 bracht ze weer een cd uit, al is ze in de tussentijd altijd muziek blijven maken.

Dat ze heel wat meegemaakt heeft, is zeker te horen op haar nieuwste album. Bijvoorbeeld als je naar het nummer Choices of Before the Money Came luistert. De sterke teksten en de geweldige stem van Bettye zorgen ervoor dat je de betekenis van de teksten nog beter voelt. Terwijl ik door mijn zoektocht op het net steeds meer over het leven van Bettye te weten kom, ontdek ik ook dat de titel van dit album heel bewust gekozen is. Ze gaat namelijk terug naar de plaats van delict. Dat klopt, want dit album is in dezelfde studio opgenomen als haar debuutalbum in 1972.

Zou Bettye LaVette met dit album misschien een soort van wraak willen nemen op de mensen die in 1972 niet in haar geloofden? Iets wat zeker is, is dat ze met dit album zeker terugslaat. Wat mij betreft mag The Scene of the Crime dan ook niet ontbreken in de platencollectie van soulliefhebbers.

Afbeelding verwijderd door redactie

Bettye LaVette
The Scene of the Crime
Speelduur: 41 minuten en 26 seconden
Label: ANTI-
Adviesprijs: 22,99 euro

Bestel Online!
Scene Of Crime
Betty Lavette