De Perzische bruid

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

En inderdaad, ik ben erg blij met dit boek. Het verhaal is ontroerend. Tamila's zus Maryam, die al in de Verenigde Staten woont, helpt Tamila om een geschikte huwelijkskandidaat te vinden. Tamila is niet zo onder de indruk van al die Iraans-Amerikaanse mannen. Ze vindt Ike, de jongen van de Starbucks, veel leuker. Maar daar mag ze dan weer niet mee trouwen, het is geen Iraniër. Bovendien: welke moderne Amerikaanse jongen trouwt er nou binnen drie maanden als hij een leuke vrouw heeft ontmoet?

De Perzische bruid is een makkelijk boek dat ontzettend snel leest en een sterk verhaal bevat. Auteur Laura Fitzgerald zorgt ervoor dat je weer even met de neus op de welbekende feiten wordt gedrukt: miljoenen mensen hebben een heel ander leven dan dat wij in het vrije westen hebben. We moeten respect hebben voor de vrijheden die wij als zo vanzelfsprekend beschouwen. Naast deze serieuze ondertoon zit er veel humor in het boek. Tamila komt in situaties terecht die ze niet begrijpt met haar conservatieve, Iraanse achtergrond, wat hilarische scènes oplevert.

Laura Fitzgerald woont in Amerika en is getrouwd met een Iraans-Amerikaanse man. Na haar bruiloft kwam ze erachter dat wanneer je een Iraniër trouwt, je zijn familie erbij krijgt. Er ging een hele nieuwe wereld voor haar open.

Laura Fitzgerald

Sommige gegevens in De Perzische bruid vind ik een beetje doorslaan of zelfs onrealistisch: Tamila's zus Maryam vindt haar vergrote borsten en door een Elvis lookalike in Las Vegas getrouwd worden heel normaal, terwijl Tamila niet mag omgaan met een gewone blonde jongen. Tamila durft in het begin dat ze in Amerika komt mannen nog geen hand te geven, maar droomt wel over pornofilms kijken met haar Iraanse vriendinnen.

Maar ondanks deze -soms een beetje te grote- tegenstellingen is het boek zeker de moeite waard om te lezen. Het is niet zo meesleepend en diepgaand als Dochter van Isfahan, maar het verhaal is vernieuwend, vermakend en leest als een trein. Het verdient een plekje op de plank van de boekenliefhebber.

Laura Fitzgerald
De Perzische bruid
275 bladzijden
Uitgeverij: AW Bruna
ISBN: 9789022991862
Adviesprijs: 16,95 euro

Bestel online!

De Perzische bruid
Fitzgerald, L.