Moderne exorcisten

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Wie The exorcism of Emily Rose of The exorcist heeft gezien, heeft een vrij duidelijk beeld van exorcisten en duivelsuitdrijving. Maar is dat wel een eerlijk beeld? In De exorcist van het Vaticaan neemt journaliste Tracy Wilkinson je mee naar Italië, het land van de paus. Ze gunt je een kijkje in de wereld van God, Satan, bezeten mensen en duivelsuitdrijvers.

Het boek is ingedeeld in heldere hoofdstukken. Om over exorcisme te leren, moet je eerst weten wat het is en waar het vandaan komt. Duivelsuitdrijving bestaat al eeuwen en gaat altijd gepaard met een stroom van kritiek. Want kán iemand wel echt bezeten zijn, of is hij/zij psychisch ziek? Het huidige officiële standpunt van de Katholieke Kerk is ambivalent. Ze keuren het gebruik van exorcisme goed, maar ze willen het niet populariseren. De vrees is een massahysterie of misbruik van het ritueel.

Toch zijn er officieel aangestelde exorcisten. Om een beeld te geven wat voor types deze heren zijn, geeft Tracy een duidelijke profielbeschrijving. Ze heeft hiervoor vier hedendaagse exorcisten gebruikt: de flitsende exorcist, de exorcist tegen wil en dank, de hooggeplaatste exorcist en de controversiële exorcist.

Na het wat taaie, maar onontbeerlijke geschiedenisgedeelte, is het tijd voor het meer sensationele stuk van het boek: de beschrijving van de patiënten. Tracy Wilkinson is bij een aantal uitdrijvingen geweest. Zonder haar eigen mening erbij te gebruiken, vertelt zij precies wat zij gezien en gehoord heeft.

Een leerzaam boek, voor een ieder die zich interesseert voor het occulte deel van het christelijke geloof. Omdat Tracy zich verre houdt van een persoonlijke meningen of gevoelens, is dit een zeer bruikbaar document. Ze is eerlijk en rechtdoorzee én ze laat alle relevante partijen aan het woord. Zo lees je niet alleen de verhalen van de exorcisten, maar ook van de sceptici en zielknijpers.


Tracy Wilkinson
De exorcist van het Vaticaan
208 bladzijden
Uitgeverij: Luitingh
ISBN: 9789024518692
Adviesprijs: 17,95 euro

Bestel hier online!
De exorcist van het Vaticaan
Wilkinson, T.