Betoverende rode schoenen

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Viviane Rocher leeft sinds een jaar of vier een ietwat sullig leventje met Annie (haar werkelijke naam is Anouk) en haar peuter Rosette. Veiligheid en stabiliteit zijn voor Viviane van het grootste belang, ze is het zat om steeds te vluchten als ze de wind voelt veranderen. Daarom bouwt ze in de Parijse wijk Montmartre een relatie op met de brave, saaie Thierry en is ze zelfs van plan met hem te trouwen. Ze leeft als Yanne Charbonneau, runt een slechtlopende chocolaterie omdat ze er geen liefde in stopt en duwt haar ware ik ver weg. Als de mysterieuze, sprankelende Zozie de l'Alba op Día de los Muertos (Halloween) in het leven van Viviane en haar kinderen verschijnt, verandert alles. Zozie is als het ware een spiegel van het verleden die ze de drie voorhoudt. Daarmee krijgt ze vooral de kleine Anouk steeds verder in haar greep.

Toverkunst

We kennen Viviane en Anouk van Chocolat (1999). Rosette is net na het einde van dit boek geboren. Net als in het eerste boek, is in Rode schoenen spiritualiteit een belangrijk thema. Magie en toverkunst én de setting in Montmartre maakt dat het boek een unieke stijl heeft: Harry Potter ontmoet Het Parfum. Onmogelijke toverkunsten en weergaloze beschrijvingen van ambiances, situaties, geuren en mensen geven het verhaal een zeer apart karakter. Misleidend is wel de tijdsbepaling. Je weet dat het 2004 is – er wordt druk met mobieltjes gebeld en geïnternet – maar de sfeer die Joanne Harris schetst, doet denken aan vijftig jaar geleden, dat is een beetje verwarrend.

Zozie komt dus als een soort wervelwind het leven van Viviane binnen, niet geheel toevallig op 31 oktober. Hier begint ook het boek, dat de periode tot aan kerst beslaat. In acht delen ervaar je deze maanden door de ogen van afwisselend (en in willekeurige volgorde) Zozie, Viviane en Anouk. Vanuit deze drie perspectieven krijg je een goed beeld van situaties, gevoelens en de rest van de personages die in hun wereldje rondstappen: de humeurige cafébaas Laurent Pinson, Anouks vriendje Jean-Loup, de aan eten verslaafde Nico en anorectische Alice, de eenzame madame Pinot, Thierry en natuurlijk – oude bekende – rivierzigeuner Roux (het beeld van Johnny Depp blijft je maar achtervolgen als je over hem leest, wat op zich niet heel vervelend is).

Fantasierijk

Harris weet knap de spanning op te bouwen, is buitengewoon fantasierijk en origineel in vergelijking met andere boeken – bijna sprookjesachtig – hoewel het wel meer van hetzelfde van Chocolat is. Alleen heeft het een andere setting en (deels) andere personages. In Rode schoenen wordt essentiële informatie uit het eerste boek wel herhaald, maar het is aan te raden om het eerste deel toch nog te herlezen, omdat er altijd details zijn die het verhaal net iets begrijpelijker maken.

Afbeelding verwijderd door redactie
Joanne Harris
Rode schoenen
464 bladzijden
Uitgeverij De Kern
ISBN 9789032503673

Bestel Online!

Rode schoenen
J. Harris