Stardust

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Stardust

werd voor het eerst uitgebracht in Nederland in 2003 onder de naam Ster. Recensenten vonden dat het alles weg had van een ouderwets sprookje, met daarin de fantasierijke verhaalwendingen, fabelachtige wezens en nobele gevoelens. Dat klinkt natuurlijk goed, maar aan sprookjes zit vaak ook een slechte kant, bijvoorbeeld de kinderlijke stijl. Toch wonnen de positieve punten, want Neil Gaiman kreeg voor dit boek de Mythopoeic Award, dit is een prijs voor Fantasy-boeken.

Dat het een sprookje is, merk je als lezer meteen. Tenslotte beginnen de meeste sprookjes met de legendarische woorden: Er was eens.... Dat is ook hier het geval. In een dorpje dat al zeshonderd jaar op een grote granieten rots in de vredige velden van het oude Engeland ligt, maken we kennis met de zeventien jarige Tristran Thorn. Hij verliest zijn hart aan de beeldschone Victoria Forester.

In het Victoriaanse stadje Wall, dat een eigenaardige scheidingsmuur bezit, vertelt hij Victoria dat hij van haar houdt. Ze wil in eerste instantie niets van hem weten tot hij op een tintelende oktoberavond zijn geliefde een belofte doet. Hij zal de ster gaan halen die ze net samen hebben zien vallen. Geen makkelijke opgave, want hiervoor moet hij door de enige poort die in de grote muur zit, over de weide richting Elfenland. Dit blijkt niet zo maar een land te zijn, het is het wonderbaarlijkste land ooit. Het is het domein van machtige tovenaars en vreemde wezens. Soms zijn ze ontzettend aardig, maar andere keren zijn ze bedreigend. Een spannende toch vol gevaren dus.

Zal het Tristran lukken om het ster te vinden en daarmee het hart van zijn geliefde te winnen? Dat ga ik niet verklappen, tenslotte is het dan niet meer leuk om het boek te lezen of naar de film te gaan. Ik ben ontzettend benieuwd naar de verfilming, want een sprookje als Stardust kan op doek erg mooi uit de verf komen. Helaas vond ik dat op papier een beetje tegen vallen, vanwege het simpele taalgebruik waaraan ik me vaker erger als het om sprookjes gaat.

Neil Gaiman
Stardust
255 bladzijden
Uitgeverij: Luitingh
ISBN: 9789024516872

Bestel online!
Stardust / Ster / Filmeditie
Neil Gaiman