Het Sindone complot

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Het Sindone complot

hanteert twee verhaallijnen. De eerste verhaallijn is de historie over de Sindone, het kleed dat Jezus om had bij zijn kruisiging. Al vlak na het overlijden van Christus zijn er verschillende partijen die de lijkwade in hun bezit willen hebben. In het boek zijn dat Turken en de Tempeliers. Dit omdat dit kleed de meest kostbare relikwie is van het Christendom.

De tweede verhaallijn begint wanneer er een brand uitbreekt in de Dom van Turijn, de huidige plaats van bestemming voor de lijkwade. Tijdens deze brand is er iemand omgekomen waarvan eerder al de tong is afgesneden. Marco Valoni, commissaris bij de afdeling Kunstdelicten, probeert uit te vinden wat er precies is gebeurd en wie de lijkwade proberen te stelen. Zijn speurtocht voert hem samen met zijn collega, kunsthistorica Sofia Galloni, terug naar een vroegchristelijk genootschap uit Turkije en naar de invloedrijke nakomelingen van de Tempeliers.

Afbeelding verwijderd door redactie
De lijkwade van Turijn

Ik had gelezen dat dit boek te vergelijken was met Dan Browns de Da Vinci Code, maar het is lang niet zo goed. Het is erg verwarrend dat er twee tijdsbeelden door elkaar lopen en dat deze tijdsbeelden ook nog eens zijn opgesplitst in verschillende verhaallijnen met diverse personages. Dit steeds verspringen van het verhaal maakt dat je niet lekker in het boek komt. Het maakt het zelfs saai en onleesbaar. Het is niet spannend en houdt je niet op het puntje van je stoel. Pas op het eind neemt het verhaal een spannende wending en volgen de gebeurtenissen elkaar razendsnel op.

Wat ik erg hinderlijk vond aan het boek is dat de schrijfster het nodig vond om de vrouwen in het verhaal aan te kleden met dure merkkleding. Zo draagt Sofia regelmatig in het verhaal Armani en koopt ze om de dag iets nieuws. Persoonlijk vond ik het niet van enige toegevoegde waarde voor het verhaal dat zij zich niet prettig voelt in haar Armani vest. Wanneer ik dergelijke informatie wil, dan pak ik wel een chicklit.

Doordat de eindsprint in het boek opeens wel spannend was, is het niet helemaal een afschrijvertje. Mocht je dus van wat slepende thrillers houden, dan moet je dit boek zeker eens lezen.

Afbeelding verwijderd door redactie
Julia Navarro
Het Sindone Complot
381 pagina's
Uitgeverij Sirene
ISBN: 9058313980