Manu Chao viert altijd zomer

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Het is voor het eerst in lange tijd dat Manu Chao - geboren in Parijs als Jose-Manuel Thomas Arthur Chao - op muzikaal gebied van zich laat horen, want zijn laatste studioplaat Próxima Estación: Esperanza dateert alweer van zes jaar terug. Hij maakte in 2004 nog wel een muzikaal stripboek, maar dat was alleen bestemd voor de Franse markt. Verder hield Chao zich de laatste jaren vooral bezig met produceren.

Duidelijk is dat La Radiolina een stuk 'ruiger' is dan zijn voorgangers Clandestino en Próxima Estación: Esperanza. Dat wordt al meteen duidelijk gemaakt met de openingsnummers 13 Días en Tristeza Maleza. Ook de single Rainin in paradize is veel 'heftiger' dan in het verleden Bongo Bong en Clandestino waren. Er wordt bijvoorbeeld meer gebruik gemaakt van elektrische gitaren, maar ook de nodige snellere beats ontbreken niet. Dat weerhoudt Chao er gelukkig niet van om zijn 'vertrouwde' geluid wel te laten horen, de lekker in het gehoor liggende liedjes zijn er nog steeds.

Afbeelding verwijderd door redactie

Zo doen Politik kills en Mundorévès best veel denken aan zijn grote hit Me gustas tú en is Amalucada vida een heerlijk lome afsluiter van het album, die je - ondanks het tijdstip van het jaar - toch dat zomergevoel geeft. Natuurlijk maakt Manu Chao weer gebruik van muzikale invloeden uit alle windstreken en hij laat ook zeker niet na om zijn politieke standpunten duidelijk te maken. Zo is George Bush een gewillig slachtoffer, al lijkt dat tegenwoordig sowieso erg in te zijn in de artiestenwereld.

Met La Radiolina heeft Manu Chao na zes jaar stilte in ieder geval een waardige opvolger van Próxima Estación: Esperanza afgeleverd. De plaat verschilt duidelijk van de eerste twee, maar juist de variëteit aan stijlen maakt dat de muziek je niet snel zal gaan vervelen. De nummers zijn overigens aan de korte kant, maar er staan dan ook maar liefst 21 songs op het album. En vergeet die druilerige zomer gewoon: zet La Radiolina maar op en je krijgt vanzelf een verlaat zomers gevoel.

Afbeelding verwijderd door redactie

La Radiolina
Manu Chao
Label: Because Music
Speelduur: 51 minuten

Bestel Online!
La Radiolina (speciale uitgave)<br>Manu Chao
La Radiolina (speciale uitgave)
Manu Chao