Schuchtere man groeit op podium

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Guy Jones is net verhuisd naar Scarborough. Hij is jong, succesvol, sinds kort weduwnaar en dus een interessante prooi voor de vrijgezelle vrouwen in het pittoreske kustplaatsje. Om meer mensen te ontmoeten, doet hij auditie bij de plaatselijke toneelvereniging. Hij doet auditie voor een toneelstuk dat wordt geregisseerd door de gestoorde Welshman Dafydd (Anthony Hopkins). En dat is het moment waarop alles in de soep begint te lopen.

Jones lijkt op het eerste gezicht dan wel een schuchtere man, maar dat is uiteindelijk alleen schijn. Want Jones krijgt veel aandacht van de dames en vindt dat allesbehalve onprettig: maar al te gretig gaat hij in op alle avances van de dames. Maar waar Guy graag de vrouwen wil, wil de regisseur vooral een goed toneelstuk op de planken brengen. Als Guy dan ook nog de echtgenote van Dafydd verleidt, lijkt het script voor een heus toneelstuk compleet. Bovendien heeft Guy ook nog te maken met de heren binnen het gezelschap.

De charmante Jones werkt namelijk bij een groot bedrijf en de lap grond naast het pand is in eigendom van een van de heren. De geruchten gaan dat de werkgever van Guy het stuk land wil kopen en de andere mannen proberen dealtjes met hem te sluiten, zodat zij het kunnen kopen. Eén koppel gaat zelfs zover dat ze hem daarvoor een avond 'vertier' bieden. Intussen worden de onderlinge verhoudingen binnen het toneelgezelschap steeds gecompliceerder, wat tot een climax komt tijdens de première van de voorstelling.

A chorus of disapproval is een bewerking van het gelijknamige toneelstuk van Alan Ayckbourn en al veelvuldig door toneelverenigingen opgevoerd. De film stamt uit 1988 en is nu opnieuw uitgebracht. Het is ook duidelijk te zien dat de film al bijna twintig jaar oud is, want het geheel doet een beetje ouwelijk aan. Ik denk ook niet dat je met een dergelijke film nog veel succes zal boeken in deze tijd, hoewel de acteurs Jeremy Irons en Anthony Hopkins natuurlijk wel echte publiekstrekkers zijn. Voor een zondagmiddag is 'ie echter nog best te pruimen.

A chorus of disapproval
Tijd: 100 minuten
Uitgegeven door: RCV
Adviesleeftijd: 6 jaar

Bestel online!

Chorus Of Disapproval
Barbara Ferris