Beth Hart voelt zich goed

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

De Amerikaanse zangeres, inmiddels 35 jaar, brak drie jaar geleden door met haar album Leave the light on, dat vooral ging over de periode waarin ze zwaar aan drugs en drank verslaafd was. Sindsdien is haar leven ten goede veranderd: ze wist af te kicken en trouwde met de man van haar dromen, Scott Guetzkow. Mede door haar vroegere verslavingen is ze in haar eigen land niet echt populair. Toch wil ze, ook via dit nieuwe album, proberen om ook in Amerika weer enige voet aan de grond te krijgen. Daarentegen geniet ze in Nederland, Denemarken en Noorwegen wel grote populariteit.

Dat ze afgekickt is, betekent niet dat Beth nu alleen maar vrolijke liedjes zingt, want haar vroegere leven zorgt nog voor genoeg inspiratie, net als alle ellende in de wereld. En George Bush, de president van de Verenigde Staten, blijft een gewillig slachtoffer voor Beth. Het album - dat zoals de titel al doet vermoeden in 37 dagen is gemaakt - begint wel positief met Good as it gets, de single die nu regelmatig op de radio gedraaid wordt. Daarna volgen enkele rustige rockballads en net als je denkt dat het een redelijk 'soft' album is geworden, knallen ineens Sick en Fast forward uit je speakers.

Afbeelding verwijderd door redactie

Toch lijken de afgelopen jaren Beth iets rustiger te hebben gemaakt, want daarna gaat het aantal decibellen toch weer opvallend omlaag met nummers als Soulshine en Forever young. Ook de nummers erna blijven wat mij betreft opvallend rustig, hoewel er zeker een paar juweeltjes tussen zitten. Het album leeft weer helemaal op bij het heftige Waterfalls, het slotakkoord is echter weer rustig met Crashing down en afsluiter At the bottom. Dit nummer is duidelijk geïnspireerd op haar eigen leven en maakt het daardoor extra persoonlijk. Al met al vind ik 37 days verrassend 'rustig', als je daarover tenminste kan spreken bij een cd. Muziekliefhebbers die haar eerdere werk kennen, zullen dat ongetwijfeld beamen.

Sowieso komt Beth Hart eigenlijk het best tot haar recht op het podium. Dat is volgens haarzelf ook de plek waar ze zich het meest thuisvoelt. Een live optreden van deze dame is een belevenis op zich: op blote voeten stort ze zich letterlijk en figuurlijk op haar muziek en de passie en liefde voor wat ze doet straalt duidelijk van haar af. Voor 37 days heeft ze geprobeerd om dat gevoel naar boven te halen, door de nummers samen met haar band live in te spelen in de studio. Ik wil niet zeggen dat het album 'soft' is, maar de echte Beth Hart leer je eigenlijk pas op het podium kennen. In november staat een korte clubtour door Nederland op het programma: zeker de moeite waard om eens een kijkje te gaan nemen.


Afbeelding verwijderd door redactie

37 days
Beth Hart
Speelduur: 63 minuten
Label: Universal Music

Bestel online!
37 Days<br>Beth Hart
37 Days
Beth Hart