Sensuele gedichten doorbreken taboes

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Het idee achter het boekje Wellustige vrouwen foute mannen is het doorbreken van de taboes, die nog altijd rondom verschillende uitingen van seksualiteit aanwezig zijn. Alles lijkt tegenwoordig te kunnen en te mogen, maar als het erop aan komt, wordt er nog steeds niet gemakkelijk gesproken over onderwerpen als minnaars of seksspeeltjes. In haar gedichten schuwt Marianne Pepels geen enkel thema. Van vreemdgaan tot vibrators, en van verleiding tot vrije relaties: alle facetten van erotiek passeren wel de revue. De gedichten zijn luchtig en grappig opgezet en kun je het beste met een flinke korrel zout nemen. De auteur schrijft vlot en zonder opsmuk, waardoor de gedichten zich ook gemakkelijk laten lezen. Soms wordt een onderwerp vooral ironisch gebracht, dan weer heel direct. Leuke taalvondsten worden afgewisseld met clichés zoals vogeltjes die fluiten en de opwekkende werking van oesters.

In mijn ogen heeft Marianne een te makkelijke weg gekozen in de meeste van haar gedichten. Bijna allemaal volgen ze een eenvoudig rijmschema. Dat maakt dit werk wel een stuk beter leesbaar dan veel poëzie die tegenwoordig verkrijgbaar is, maar het voegt weinig toe aan de kwaliteit ervan. Hoewel ze voor veel rijmwoorden origineel uit de hoek komt met onder andere Franse uitspraken, heeft een gedicht meer nodig dan alleen een herkenbaar metrum en het onderwerp 'seks' om echt aan te spreken. Een uitzondering hierop is Amsterdam, waarin met weinig woorden en op een meer subtiele manier toch een duidelijk beeld wordt geschetst.

Amsterdam

Prins Hendrikkade
2 mei Amsterdam
sloeg ik je gade
zittend in de tram

sproeten op je neus
grote groene ogen
kapsel modieus
hakken, hele hoge

truitje van Chanel
kort en net te strak
make-up naturel
roze nagellak

kruisje om je nek
veel te blote knieën
horloge hightech
even over drieën

zonnebril van Prada
Jan Wolkers in je hand
contact met mij: nada
toenadering riskant


Natuurlijk is het beoordelen van een dichtbundel erg subjectief. Sommige associaties gaan mij persoonlijk te ver, zoals wanneer Marianne en passant meldt dat ze een man zonder HIV zoekt, of opgewonden raakt van de minderjarige buurjongen. Hoe ver je vindt dat erotiek kan gaan en wat voor jou plat is of juist net niet prikkelend genoeg, zal bepalen of deze bundel bij jou een snaar kan raken. De auteur raakt in ieder geval niet snel uitgerijmd over het onderwerp. Wellustige vrouwen foute mannen doet het ongetwijfeld goed als ludiek decembercadeautje, voor je vrijgezelle vriendin of overspelige vriend.

Afbeelding verwijderd door redactie

Marianne Pepels
Wellustige vrouwen foute mannen
80 bladzijden
Te bestellen via www.mariannepepels.nl
ISBN 139789081251419