Trance weer terug?

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Volgens kenners is de herkenbare trance sound nooit verdwenen. De nummers zijn op de achtergrond juist veel volwassener geworden dan eind jaren negentig of begin deze eeuw. Het gaat de goede weg weer op. Trance Energy mag zich met 30.000 verkochte kaarten het grootste trance-event ter wereld noemen. De misschien wel bekendste trance-dj's is Tiësto. Hij heeft de afgelopen jaren ontzettend veel prijzen gewonnen en heeft op radio 538 nu zijn eigen radioshow. Trance op z'n retour? Ik dacht het niet. Ook internationaal zijn dj's als Paul van Dyk en Ferry Corsten nog steeds super populair.

Oké, de kenners zeggen dat trance volwassener is geworden, horen we dat ook? Jazeker! De platen die tegenwoordig uitkomen gaan dieper. Als je de hits hoort, merk je dat de dj's ook naar andere stijlen hebben geluisterd. Die invloed vanuit andere muziekstijlen, heeft de stijl een verfrissende update gegeven. Dat is zeker te horen op dit dubbelalbum. Zo hoor je de electroinvloeden feilloos samengaan met trance in Life Less Ordinary van Alex M.O.R.P.H en Rank1 of Soulseeker van Ronski Speed.

De naam van dit album is wel een beetje verwarrend. Op zo'n verzamelcd denk je toch bekende trance-anthems tegen te komen. Bijvoorbeeld Advanced van Marcel Woods, dit was in 2006 het thema van Trance Energy. Helaas is dit niet het geval, maar we horen Woods wel terug met Lemon Tree. De 36 nummers zijn lekker aan elkaar gemixt, zodat je echt het gevoel hebt dat een dj deze hits voor jou draait. In eerste instantie valt het album me een beetje tegen, maar na drie nummers heb ik de smaak toch te pakken. De samenstellers hadden misschien eerst met wat bekender werk moeten beginnen, zodat je er wel meteen in zit.



Trance Anthems Vol.1
Various Artists

Uitgebracht door Be Yourself Music