Donna Summer is gek op Nederland!

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Donna Summers roem begon ooit in Duitsland. Daar stond ze in musicals en trad ze op in clubs. Toen ze eenmaal naar de Verenigde Staten terugkeerde, werd zij de superster die wij nu kennen van de jaren zeventig en tachtig. "Ik kom uit een lagere middenklasse. Mijn ouders werkten heel erg hard om de kost te verdienen. We hadden het niet altijd even breed. Ik herinner me hoe ik naar school ging en bijna nooit nieuwe kleren aan had. En dat terwijl de rest van de meiden met de allernieuwste outfits rondliepen. Terwijl iedereen het had over schoolfeesten en wat ze allemaal zouden aantrekken, vroeg ik me af waarom die dingen me geen moer konden schelen. Er was één ding wat ik wel zeker wist: ik had een plan voor mezelf. Op een dag zou ik heel succesvol zijn. Dat was ook het belangrijkste doel wat ik na wilde streven."

En die droom werd - zij het veel later - ook werkelijkheid voor Donna Summer. Ze werd het boegbeeld van de jaren zeventig en vooral van de discotijd. Nog steeds is er een hele generatie die daar met een fijn gevoel op terugkijkt. Voor Donna waren de jaren zeventig, maar ook de jaren tachtig erg succesvol en scoorde ze de ene hit na de andere. Daarna werd het redelijk stil rondom haar persoon en maakte ze slechts sporadisch een plaatje. Totdat Donna twee jaar terug haar opwachting maakte op de Belgische Night Of the Proms. Dat optreden was zo succesvol dat ze nu bij ons in Ahoy een herkansing krijgt. Aan haar eerste Proms bewaart Donna goede herinneringen: "Ik vond het leuk om weer eens wat heel anders te doen. Zingen met een klassiek orkest had ik nog nooit gedaan. Het heeft weer veel deuren voor me geopend."

Afbeelding verwijderd door redactie

Nu kijkt Donna enorm uit naar haar optredens op de Nederlandse Proms. Tussen 15 en 24 november mag ze de Rotterdamse Ahoy verblijden met haar aanwezigheid. "Ik ben gek op Nederland. Het is één van de eerste Europese landen waar ik beroemd werd. Het aantal keren dat ik op Nederlandse grond was is niet meer te tellen. Ik heb er zelfs nog een tijdje gewoond, net als in Duitsland en Frankrijk. Europa heeft altijd een belangrijke plek gehad in mijn hart. Als ik niet zoveel familie had in Amerika, dan had ik me hier zeker al lang gevestigd. Een huisje aan een Amsterdamse gracht? Waarom niet? Alleen vrees ik dat mijn echtgenoot daar minder blij mee zou zijn. Dat is echt een typische Amerikaan. Eigenlijk zijn we elkaars tegenpolen, maar tegelijkertijd vullen we elkaar ook goed aan. Dat moet ook wel als je al zevenentwintig jaar samen bent hè?"

En dan hebben we voor Donna nog de grote vraag die veel fans bezighoudt: wanneer komt ze nou met dat vaak beloofde nieuwe album? "Geloof me of niet, maar dat gaat er nu heel snel komen," zegt Donna enthousiast. "We zijn er namelijk al een heel eind mee en hopen het volgend jaar écht uit te brengen. Jullie zullen allemaal verbaasd staan. Ik heb met heel veel mensen samengewerkt en een aantal stijlen uitgeprobeerd. Je vindt er heel veel van de Donna Summer van toen op terug, maar ook van nu. Zelf ben ik er heel erg trots op."

Heeft Donna Summer nog bepaalde dromen? "Wat dacht je van een Grammy? Dat is toch wel de ultieme droom van iedere artiest. Ik hoop het echt nog een keer mee te maken in mijn leven. Wie weet? Er komt tenslotte een nieuw album van me uit!" Maar voor het zover is, wacht Donna eerst nog haar Ahoy-optredens. "Ik verheug me er erg op om met Macy Gray het podium te delen. Dat vind ik echt een geweldige artiest van nú. Ze heeft verschrikkelijk veel talent. Zelf doe ik een aantal van mijn klassieke songs, die iedereen kent. Dat wordt dus lekker meezingen en dansen daar in Rotterdam. Ik kan je verzekeren: niemand hoeft zich te vervelen tijdens de Proms. We gaan er met z'n allen een groot feest van maken!"