Actief zijn in het donker

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

"In de overgang van licht naar donker is van alles te beleven qua spanning en sensatie, maar ook op het gebied van romantiek en stilte. In het donker kun je meer doen dan je denkt. Je kunt het donker echt ervaren tijdens vollemaanswandelingen, door de sterrenhemel te bekijken of door te 'eten met je zintuigen'. Maar je kunt er ook op uit gaan en je dag langer maken door 's nachts een dierentuin of museum te bezoeken." Als ik die tekst op de achterflap van Donker! lees, krijg ik er meteen zin in. Dat gevoel wordt alleen maar versterkt door de boeiende korte teksten en schitterende nachtfotografie bij de onderwerpen.

Het boek is opgedeeld in acht verschillende onderwerpen. Ben je geen natuurliefhebber, maar ga je liever naar een duister museum? Het is geen enkel probleem. Ideetje nodig voor een bedrijfsuitje of donkere thematocht - je leest er alles over in Donker!. Daarmee is het dus niet alleen een leuke ontdekkingsreis door het donkere Nederland en Vlaanderen, maar ook een handig naslagwerk voor later. Wie tijdens het lezen enthousiast is geworden, ontdekt op het eind ook nog een aantal kortingsbonnen waardoor een nachtelijk tripje steeds dichterbij komt.


Zelf had ik voor het lezen nooit verwacht dat er zoveel te beleven is in Nederland in de donkere uurtjes. Natuurlijk kent iedereen de 'donkere tradities' als Halloween, Sint-Maarten, Oud&Nieuw en de vreugdevuren. Maar dat je bijvoorbeeld ook in het donker naar de dierentuin in Emmen kan om de beesten naar bed te brengen of op safari door de schemering in de Beekse Bergen, wist ik niet. En voor de echte waaghalzen: je kunt zelfs in het donker kanoën door de Utrechtse grachten.

Nederland en België lopen voorop, als je kijkt dat de nacht steeds lichter wordt. Dat zie je meteen bij één blik op de satellietfoto van nachtelijk Europa. We wonen in één van de meest verlichte landen ter wereld. Qua kunstlicht, wel te verstaan, weet de schrijfster ons te vertellen. Donker! geeft naar mijn gevoel aan dat we dat licht wel wat vaker uit mogen doen. Want hoe donkerder het is, des te fraaier is je omgeving.



Donker
Tineke Zwijgers & D. Koppenberg

128 bladzijden
Uitgeverij: Kosmos
ISBN: 9789021512365