Geheime showcase Simply Red

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Voor de deur van de Wisseloordstudio's in de Hilversumse bossen staat een kluwen gespannen mensen. Elk moment kunnen de deuren open gaan en mogen deze prijswinnaars naar binnen. Via SkyRadio wonnen zij twee toegangsbewijzen voor een uniek intiem samenzijn met de nog altijd populaire band Simply Red. Estelle uit Krimpen a.d. Lek en Gerda uit Velserbroek kletsen alsof ze elkaar al jaren kennen. 'Nee joh,' zegt Gerda, 'Wij ontmoeten elkaar hier voor het eerst. Maar het schept een band hè, zo'n gezamenlijke passie.' Estelle lacht. Zij is echt een fan van het eerste uur. 'Ik hoop zo dat hij straks wat gaat zingen! Ik heb al veel concerten van hen gezien en dan stond ik ook wel op de eerste rij. Maar zo dichtbij als vandaag, zal ik nooit meer komen.'

Gerda heeft haar man meegenomen. 'Onze hele familie is gek op Simply Red. Zelfs onze kinderen zijn geïndoctrineerd. Die hebben al twee concerten mee moeten maken.' Ze schaterlacht. 'Maar ze vonden het helemaal niet erg hoor! Ze zijn ook fan!' Ronald uit Utrecht schuift aan. Hij hoorde zaterdagavond om 20.45 uur pas dat hij ook aanwezig mocht zijn. 'Er was iemand uitgevallen en toen kwam ik, als volgende op de lijst. Fantastisch toch? Ik zat in een vakantiehuisje, maar ben spoorslags hierheen gekomen.' Ronald is ook een echte fan. Hij volgde de band onlangs nog naar Londen. Estelle fantaseert over wat er komen gaat: 'Ik wil een handtekening op het cdtje dat ik heb meegebracht. En als hij verzoekjes doet, dan moet hij echt For Your Babies zingen!'

Afbeelding verwijderd door redactie

Dan gaat de deur van de studio open en mogen de gelukkigen plaatsnemen op de knalgroene Sky Radio-zitzakken. Er wordt druk geschoven tot iedereen een ideale plek heeft gevonden. De spanning stijgt en de fototoestellen worden klaargelegd. Helaas, die mogen niet gebruikt worden. Maar er zullen toch wat mensen zijn die die regel stiekem aan hun laars lappen. Per slot van rekening maak je dit maar een keer in je leven mee.

Na een kleine introductie betreedt de band onder luid applaus de intieme ruimte. Zanger Mick Hucknall, vergezeld door gitarist Kenji Suzuki en toetsenist Dave Clayton, neemt plaats op een barkruk op een klein podium. Ze beginnen meteen met het eerste nummer: The World & You Tonight. Vele aanwezigen sluiten hun ogen en laten zich wiegen op de klanken van de volle stem van Hucknall. Dave Clayton, een wat stillere en bescheiden persoonlijkheid, gaat volledig op in zijn spel. Het is fascinerend om te zien hoe hij bijna vergroeit met zijn keyboard. Chemie op de vierkante meter.

In totaal spelen de heren vier nummers. Bij de eerste twee is een kleine terughoudendheid te bespeuren. Het is vaak moeilijker om voor een intiem gezelschap te spelen, dan voor een stadion met duizenden mensen. Nu is het contact heel direct. Als Mick echter bij het derde nummer zijn gitaar pakt, lijkt hij iedereen te vergeten. Hij gaat, net als zijn collega Dave, volledig op in zijn instrument en betovert alle aanwezigen.

Afbeelding verwijderd door redactie Afbeelding verwijderd door redactie Afbeelding verwijderd door redactie

De klanken van het laatste nummer sterven weg en er breekt een lach door op het gezicht van de drie. Het publiek joelt en juicht en is hoorbaar enthousiast. Nu is het ook hun beurt. Ze mogen vragen stellen. Dat is eng, want het blijft in eerste instantie stil. Toch durven enkelingen hun idolen aan te spreken. En zo vertelt Mick over de break up van Simply Red. Dat ze het beu zijn om altijd dezelfde nummers te moeten spelen. Al vijfentwintig jaar. Dat een nieuwe naam en een nieuwe weg voor een frisse wind zorgt. Dat ze aan het begin van een tweede carrière staan. Zijn muzikanten blijft hij echter trouw. De naam Simply Red verdwijnt, maar de samenwerking blijft.

Tot slot heeft de band nog een cadeautje voor SkyRadio. Hun laatste album Stay heeft ondertussen de gouden status bereikt. Als ode aan de plezierige samenwerking van de afgelopen jaren geeft Mick zijn plaat aan de directeur van SkyRadio. De omgekeerde wereld, want meestal krijgt de artiest een dergelijk kleinood. Dan volgt een groepsfoto met alle aanwezigen en verlaten de bandleden de ruimte. De opgewonden fans verzamelen zich onder het genot van een drankje in de kantine.

Afbeelding verwijderd door redactie

'Het was fantastisch. Mooier dan ik had kunnen verwachten. Hij is zo anders dan bij een groot concert. Ik heb het idee dat we nu de echte Mick hebben gezien,' jubelt Gerda. Ze straalt aan alle kanten. En ook Ronald heeft een grijns van oor tot oor. 'Geweldig!' roept hij en dan vliegen alle blikken naar de bar. Want daar blijken bandleden te staan die niet meespeelden. Met fotocamera's en cdhoesjes in de aanslag worden ook zij aangesproken. Nu is de dag helemaal compleet.

Opnames van de showcase van Simply Red zijn vanaf woensdag 21 november te zien op de site van SkyRadio.