De Himalaya op de tast

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Sabriye Tenberken: Duitse, blind en zeer doortastend. Het lukte haar om in Tibet een opvangplaats voor blinde kinderen op te richten. Zij krijgen daar de kansen, die ze anders nooit zouden krijgen. Blinden zijn in Tibet namelijk echte paria's; hun blindheid werd immers veroorzaakt door een erge misdaad in dit of in een vorig leven.

De eveneens blinde Erik Weihenmayer beklimt, ondanks zijn beperking de Mount Everest. Wanneer Sabriye zijn verhaal hoort, nodigt ze hem uit in Tibet. Om als voorbeeld voor 'haar' kinderen te dienen. Een beetje onverwacht (en niet helemaal naar haar zin) komt Erik echter met het idee op de proppen om samen met de kinderen een berg naast de Everest te beklimmen. Met onvervalst Amerikaans optimisme brengt Erik een heel team over.

Tussen de beelden van de barre tocht door, krijgen we een kijkje in het leven van de zes uitverkoren kinderen. Aangrijpend om te zien, is de manier waarop hun omgeving reageert. De mooie Sonam van vijftien, met de glimlach om te zoenen, wordt gesteund door haar vader. Zeventienjarige Gyenshen is echter de vloek van zijn ouders. En daar winden ze geen doekjes om.

Als blijkt dat de negentienjarige Tashyn niet van Tibetaanse, maar Chinese afkomst is, gaat Sabriye op zoek naar zijn ouders. Die hebben hem al acht jaar niet gezien, nadat hij door zijn vader als bedelaar werd verkocht. Zijn 'eigenaar' mishandelde hem dusdanig, dat Tashyn nog steeds in slechte conditie is. Zowel lichamelijk als geestelijk. Dat breekt hem en de teamleden gedurende de tocht meerdere malen op.

Afbeelding verwijderd door redactie

Het project loopt niet van een leien dakje. De kinderen hebben geen ervaring met klimmen en lijden onder de verschijnselen van hoogteziekte. Daarnaast ontstaat de discussie over het werkelijke doel van de tocht. Moet de top behaald worden, of hebben ze, op 26.000 voet, al toppen bereikt. De Amerikanen hebben duidelijk een andere kijk op het project dan Sabriye. Uiteindelijk blijkt dat opgeven meer moed vergt dan doorgaan. En het leven van de kinderen verandert sowieso, of ze de top nu wel halen of niet.

Blindsight, de documentaire over Sabriyes project is vanaf 6 december in diverse Nederlandse bioscopen te zien.

Afbeelding verwijderd door redactie