In den beginne...

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Het begon allemaal met het idee om een serie programma's te maken om het traditionele leven van primitieve stammen in beeld te brengen. Je kunt dat doen door de stammen te volgen in hun dagelijkse leven, maar dan blijft het allemaal redelijk oppervlakkig. Bruce Parry besloot om daadwerkelijk deel uit te maken van zo'n gemeenschap, door in dezelfde (boom)hutten te wonen, mee te gaan op jacht, hetzelfde voedsel te eten en dezelfde rituelen te ondergaan. Maar dat ging niet zonder slag of stoot. Bruce heeft er meer dan vier jaar over gedaan om de eerste drie series afleveringen van Tribe te maken.


Bruce Parry neemt je in Tribe mee, naar de vijftien volksstammen waar hij tijdlang heeft geleefd. Hij beschrijft zijn ervaringen die tot werkelijke leerprocessen zijn gekristalliseerd. Zo zegt hij, dat door daadwerkelijk deel te nemen aan het dagelijkse leven, hij met zijn neus op culturele feiten werd gedrukt. Hierdoor zijn de persoonlijke opvattingen van Bruce Parry danig op de proef gesteld. Denk maar eens aan kannibalisme bij de Kombai in West-Papoea, vrouwenbesnijdenis bij de Dassanech in de Omovallei, de oorlogvoering tussen de Suri en de Nyangatom ook in de Omovallei. Maar ook de constante toestand van beneveling bij de Sanema in het Orinocobekken of het geselen van vrouwen bij de Hamar, eveneens in de Omovallei

In de functie van ontdekkingsreiziger en documentairemaker kun je het je niet veroorloven jezelf te bemoeien met eeuwenoude tradities. Om dus een van de stamleden te zijn, moet je ook in de huid kruipen van een stamlid. In sommige gevallen is dat voor Bruce redelijk eenvoudig en soms was het nagenoeg onmogelijk. Zo heeft hij, vol overgave doch moeizaam zijn initiatie doorlopen bij de Babango in het Congobekken. Belangrijk onderdeel van de initiatie was het gebruiken van een sterke hallucinogene drug, Iboga. Deze wordt ingenomen door op de wortelbast te kauwen van de struik Tabernanthe Iboga. In te grote doses kan de drug tot de dood leiden. En voor zover is bekend, dat er twee Europeanen zijn overleden aan een overdosis Iboga.


De ontdekkingsreizen zijn niet op wetenschappelijk antropologische basis gemaakt. Het zijn de persoonlijke ervaringen die één man met je deelt. De vragen en nieuwsgierigheid van Bruce Perry naar het onbekende, zouden net zo goed die van jou kunnen zijn. Hierdoor zijn de televisieprogramma's én het boek voor een heel breed publiek interessant. Tribe is een fantastisch boek met prachtige foto's, die nog regelmatig uit mijn boekenkast zal worden gepakt. Ook hoop ik dat LLiNK binnenkort herhalingen gaat uitzenden, van de eerder door hen uitgezonden zes afleveringen van deze boeiende documentaires.


Tribe
Parry, B. & MacCrum, M.

320 bladzijden
Kosmos Uitgevers
ISBN 9021521040